Királyok könyve / osztálytermi előadások 1-4. ill. 5-6. osztályosoknak / Szombathely és Vas megye

Kedves pedagógus Kollégák! Tisztelt Partnereink!

A Mesebolt Bábszínház megalakulása óta (1995.) fontosnak tartja, hogy olyan produkciókat állítson színpadra, melyek - a bábműfaj hagyományainak, értékeinek, új törekvéseinek bemutatása mellett- segítik a pedagógusok oktató-nevelő munkáját is.  Célul tűztük ki azt is, hogy a bábszínház eszköztárának felhasználásával ne csupán a 4-9 éves gyerekeknek, hanem az idősebb korosztályoknak is készítsünk előadást. Számos olyan produkciónk született az elmúlt bő egy évtizedben, melyek célközönsége az általános iskolák felső tagozatosai, a középiskolások vagy éppen a felnőttek voltak.

Mindezeket szem előtt tartva kezdtük el 2018-ban a Királyok könyve című, Árpád-házi királyaink életét feldolgozó osztályterem-színházi sorozatunk létrehozását. Elkészült 5 előadás:
Történetek a Honfoglalásról
Történetek Szent Istvánról
Történetek Szent Lászlóról
Történetek III. Béláról
Történetek V. (Kun) Lászlóról.

Az előadásokról fotósorozat és részletesebb leírás található a Bábszínház internetes oldalán: http://meseboltbabszinhaz.hu/repertoar
A program megvalósítását 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap, 2019-ben és 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia, 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A sorozat epizódjait ezidáig számos alkalommal játszottuk, főként alsó tagozatosoknak, de több alkalommal 5-6. osztályosoknak is.Bebizonyosodott – s ezt a véleményünket osztották a pedagógusok is-, hogy az előadás segíti a történelemtanárok munkáját, a tanórákon átadott ismeretek megszilárdítását, bővítését is. Nem bábszínházi előadásnak kell felfogni a Királyok Könyve részeit, sokkal inkább helyes, hogy bábszínházi eszközökkel próbálunk besegíteni a történelemoktatásba. Miért ne tudna egy közös célért összefogni és együtt dolgozni oktatás és művészet? Az Árpád-házi királyok kora annyira messze van már az időben, hogy a művészet eszközeivel talán könnyebben tudjuk gyerekeknek érzékeltetni a kort és dilemmáit, mintha csak pontos, leíró, tárgyias módon próbálnánk megfogni.

Az alkotók (Kovács Géza, rendező Szálinger Balázs író, és Trifusz Péter tervező, Vaskó Zsolt és Gebri Bernadett zeneszerző) azt a nyelvi réteget, képi megfogalmazást keresték, amely tiszteletben tartja a kort, de egyben jó ízléssel tiszteletlen is. Több rétegű nyelvi felépítmény, narratív színházi forma. Az előadások képiségét 3 dimenziós könyvek adják (pop-up könyvek). Ez egyszerre színházi tér-jellegű és otthonos, fellapozható, és a lapozás nyomán újabb és újabb világok tárulnak elénk. Gutenberg-galaxis színházba oltva. Minden királynak saját könyve (kódexe) van, minden könyv külső befoglaló-formája visszatérő. Szólójátékok ezek, minden színésznek megvan a saját királya.
A történeteket a komolyságuk természetes megtartása mellett humorral tálaljuk és tesszük fogyaszthatóvá az általános iskolás korosztály számára. Úgy gondoljuk, ez a kettősség az, amely révén megtapadhat az emlékezetükben ez a néhány igen jelentős történet, és könnyebben válhat belőlük történelmet szerető-olvasó ember.

 

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK
Az előadásokat az osztálytermekben játsszuk. Különleges technikai igényünk nincs, csupán áramvételi lehetőség (konnektor) szükséges.
A beállás ideje: 10-15 perc. Az osztályterem átrendezése nem szükséges.  A játék a tábla előtt egy kb. 2x2m-es területen zajlik.
Az előadások hossza: 20-25 percs ezt követi egy kézműves foglalkozás, melynek keretében az előadásban látott háromdimenziós könyvhöz hasonlóan az alsós gyerekek elkészíthetik a Koronaékszerek valamelyikének háromdimenziós papír mását, míg a felsősöknek a látottakról és a történelmi korról szóló papír keresztrejtvényt készítettünk.  Így egy tanóránál hosszabb időt soha nem veszünk igénybe. Természetesen lehetőség van arra is, hogy a diákok kérdéseket tegyenek fel az előadással, az alkalmazott színházi-bábszínházi megoldásokkal kapcsolatban.
Az előadást mindig csak egy osztály nézheti meg, maximális nézőszám 35 fő.

Időpontok egyeztetése
Az előadások időpontját minden esetben előzetesen egyeztetjük az intézményekkel.  Szeretnénk, ha egy-egy helyszínen – ha lehet ugyanabban a teremben - egymás után több előadást is tarthatnánk.
A kezdési időpontok igazodhatnak a tanórák rendjéhez, de lehetnek délutáni időpontok is.
Hogy mikor és mit játsszunk, azt a Bábszínház műsorrendjéhez, egyéb kötelezettségeinkhez vagyunk kénytelenek igazítani. Előre is köszönjük nyitottságukat, rugalmasságukat.

Választható napok 
2023.  március 6-7-8-9-10.
2023.  március 13-14.
2023. március 16-17.
2023. márc. 20-21.

Belépőjegyek
Szombathelyen: diákonként 1250.-Ft, melyet összegyűjtve az előadás után veszünk át. Minimum 25 jegy megvásárlása szükséges.
Vas megye más településein: minimum 2 előadás megrendelése, diákonként 1250.-Ft, melyet összegyűjtve az előadás után veszünk át. Minimum 2x25 jegy megvásárlása szükséges.

Jelentkezési határidő: 2023. február 3.

A jelentkezés menete
A jelentkezést elsődlegesen emailen várjuk a  email címre, de bátran keressenek kérdéseikkel akár telefonon is a következő telefonszámon: +36-20-503-2056.
Kérjük adják meg annak a szervező pedagógusnak a nevét, telefonszámát, és ha lehet e-mail címét is, akit a részletek egyeztetése miatt kereshetünk.

 

megosztás

július

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

augusztus

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31