Újra műsoron a Lili és a bátorság!

Vajon mihez kell nagyobb bátorság: bemutatni egy félelmetes kötéltánc számot a cirkuszigazgató előtt vagy elmondani egy nyomasztó titkot az anyukánknak? A hét éves Lili egy vándorcirkusz izgalmas, különös és varázslatos világában nő fel. Egymás mellett él a kötéltáncos, a bűvész, az oroszlán, a bohóc és még sokan mások. Bizalmas közösség, amelyben mindenki ismer mindenkit. De mi van akkor, ha valaki túlságosan közel szeretne kerülni a másikhoz? Mikor és hogyan lehet nemet mondani valaki közeledésére, főleg abban az esetben ha egy felnőtt és egy gyerek kapcsolatáról van szó? A bátorságot kereső Lili a cirkusz bűvészétől remél segítséget, aki meg is ígéri, hogy varázserejével megadja a kislány számára, amit szeretne. Bátorság helyett azonban egy olyan titkot ad Lilinek, amit nem könnyű feldolgozni, elmondani valakinek pedig igazán bátor dolog lenne. Lilinek minden erejére szüksége lesz, hogy ezen a kötélen anyukája segítségével áttáncoljon, ám ha sikerül neki, életre szóló tanulságokkal gazdagodik.

Két éve, 2020 tavaszán  hónapokig úgy tűnt, hogy – a több éves előkészítés sok-sok tervezgetés, hosszú hónapokon át tartó egyeztetések, együttgondolkodás, már-már emberfelettinek tűnő erőfeszítés ellenére - a világjárvány és az intézményünk működését szinte ellehetetlenítő finanszírozási problémák miatt nem valósulhat meg a tervünk, s nem születhet meg  a LILI ÉS A BÁTORSÁG című előadás.  Aztán szerencsére előbukkant a nap a viharfelhős égbolton. Segítségünkre sietett a Vojtina Bábszínház és a Kőszegi Várszínház. Együtt sikerült legyőzni minden akadályt. Vagyis csak majdnem mindet. Bár a produkció létrejött, s nyáron a bemutatót megtartottuk Kőszegen, máig a szombathelyiek és a debreceniek sem láthatták az előadást. Pedig nagy volt a várakozás. 2019-20 fordulóján minden szombathelyi iskolát megkerestünk, s nagy örömünkre a pedagógusok, intézményvezetők többsége azt jelezte, hogy kezdeményezésünk mellé áll, s elhozzák tanítványaikat. Több mint ezer gyermeket! S megszerveztük, leegyeztettük a debreceni előadássorozatot is. Sajnos egyiket sem sikerült megvalósítani. Eddig!

2022 februárjának utolsó hetében aztán újra elindultak a próbák, s túl vagyunk a szombathelyi és a debreceni előadások egyeztetésén is. Végre eljuthat a kisiskolás közönséghez Lili története!

A Mesebolt mindig is küldetésének érezte, hogy ne csak szórakoztassa nézőit, hanem lényeges társadalmi kérdésekre is keresse a válaszokat, olyan problémákra világítson rá, melyek itt élnek velünk, feldolgozásuk elengedhetetlen. Ez a bemutatónk is érzékeny, és fontos témakört dolgoz fel, kisiskolások számára. A gyermekbántalmazás jelensége ugyan már egyre nagyobb hangsúlyt kap a közbeszédben, de még most is sokan kezelik tabuként ezt a kényes témát.

Paulik Móni és Vincze Zsuzsi „Lili és a bátorság” című könyve alapján született az előadás. A szerzők bátran, de nagyon átgondoltan nyúlnak a témához, óvatosan, érzékenyen mutatva be ezt a - sajnos gyakran titokban maradó - folyamatot. A problémával foglalkozó szakemberek véleménye is alátámasztja, hogy ez a mű hasznos és fontos eszköze lehet a gyerekek megszólításának ebben a nehéz témában.

A téma érzékenysége miatt az előadás természetesen nem hagyja magára a nézőt a problémával. A színházlátogatás alkalmával feldolgozó foglalkozáson vesznek részt a gyerekek, melynek során kibeszélhetik a látottakat, kérdezhetnek, véleményezhetnek, körüljárhatják az elsőre talán felfoghatatlannak tűnő színpadi eseményeket. Ezeket a foglalkozásokat felkészült drámapedagógusok vezetik, biztosítva, hogy mindenki biztonságos keretek körülmények között dolgozhassa fel az előadás élményét.

A darab létrejötte során az alkotók folyamatos kapcsolatban voltak pszichológussal és gyermekjogi szakértővel, így biztosítva, hogy a nézőtéren ülő gyerekek semmiképpen se érezzék terhesnek, ijesztőnek, kellemetlennek a színpadi cselekményt.

Lili történetének elmesélésével a bábszínház szeretne segíteni abban, hogy minden gyerek biztonságban, boldogan élhesse saját gyerekkorát, és felhívni a figyelmet, hogy bizony van még mit javítani a világon.

 

Paulik Móni - Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

Rendező: Somogyi Tamás
Tervező: Boráros Szilárd
Bábszínpadra írta: Veres András
Zene: Sáry Bánk
Zenei vezető: Kiss Dávid
Szereplők: Csató Kata mv., Kovács Bálint, Lukács Gábor, Varga Bori
A feldolgozó foglalkozást vezető drámapedagógusok: Balla Richárd, Kardos János, Szepes Anna
Gyermekjogi szakértő: Dr. Gyurkó Szilvia
Külön köszönet: Lovászi Edina

A Mesebolt Bábszínház, a Vojtina Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadása
Az előadás létrejöttét támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap

megosztás

április

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

május

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31