A rendező és a koncepció

A Mesebolt Bábszínház most készülő előadásának rendezője Harangi Mária, aki már visszatérő vendég itt Szombathelyen.

Harangi Mária Pécsett született, ott végzett a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban. Már kisiskolásként szavalóversenyeket nyert, gimnazistaként pedig Kazinczy-érmet kapott. Ezután Budapesen tanult az ELTE BTK magyar-francia szakán. Tagja volt az Eötvös József Collegiumnak, ahol társaival színjátszásba kezdtek. Nem csak színészként, hanem íróként és rendezőként is részt vett az előadások létrehozásában. Aztán 1999-ben útja végérvényesen a színház felé fordult, hiszen felvették a színházrendező szak zenés szakirányú osztályába a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Szinetár Miklós volt az osztályfőnöke. Az egyetem elvégzése után ifjú rendezőként több operaelőadás mellett a Magyar Állami Operaházban megrendezte A gólyakalifát, de rendezett musicalt és bábelőadást is. A Mesebolt Bábszínházban legutóbb A hideg szív című előadást vitte színpadra, negyedik szombathelyi rendezése pedig Weöres Sándor A holdbéli csónakosa lesz.

A rendező első találkozása a darabbal az Eötvös Collegium Drámakörében volt, előadásukat még Varsóban is eljátszhatták az ottani egyetem meghívására. Rendezői pályájának kezdete óta készül arra, hogy ezt a darabot ismét a kezébe vegye.

A most készülő előadásban a kis létszámú társulat az őshazából elvándorolt, évszázadok óta úton levő, mindig tovább álló, otthont kereső embercsapatként jelenik meg. Magukkal hordozzák, újra és újra elmesélik, újra és újra élik is történetüket. Hol élő személyek, hol maszkok, hol kesztyűs bábok, vagyis az általuk működtetett bábszínház tagjai. A díszletek és jelmezek is a vándor csapat életét mutatják meg, a színpadon megjelenik a karaván kiskocsija, minden holmija, amit magával hoz a hosszú úton. A Holdbéli csónakos pedig a játéktér körül kering, mint körülöttünk a Hold, így szemlélhetjük az állandó elérhetetlent jelképező alakját. Pávaszem ebbe a távoli lénybe szerelmes, míg ott van mellette Medvefia, a két lábbal a földön járó királyfi. A kalandozások hosszú során velük tart három jómadár is:  Vitéz László, Paprika Jancsi és Bolond Istók.

A látványban gazdag megvalósítás a weöresi fantáziát is megjeleníti, és tovább élteti a vásári színjátszás legnemesebb hagyományait. A megérkező vándortársulatból kinövő izgalmas mesében minden színész több szerepet ölt magára. A darab megköveteli, hogy a különböző színházi formák ötvöződjenek benne. Élő színház, tánc és mozgás, opera- és bábszínpad: színházi kalanddá is alakul így A holdbéli csónakos előadása Harangi Mária rendezésében.

A készülő előadás igazi családi színház lesz, 6 éves kortól mindenkinek ajánljuk a november 29-étől látható előadást. A sokrétű, gazdagon értelmezhető mű mesei rétegét a kis gyerekek is megértik; a költészet, a filozófia mélyebb rétegei pedig a fiatalok és a felnőttek számára nyújtanak igazi színházi élményt.

 

Győrffy Zsófia

 

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31