Évadzáró évértékelés a 2020/21-es bábszínházi évadról

A Mesebolt Bábszínház 2020-ban alapításának 25. évfordulójához érkezett. A jubileum méltó megünneplésére nem volt esély.  Az esztendő minden eddiginél nagyobb és nehezebb kihívások elé állította az intézményt. Ennek egyik oka állami támogatásunk jelentős csökkenése, a másik a világjárvány volt. Nehezen éltük túl ezt az időszakot. Folyamatosan életben kellett tartani az alkotókedvet, olyankor is, amikor nem láttuk az alagút végét, nem láttuk, hogy mikor indulhatunk újra.

A 2020/21-es színházi évadban a korábbi 330-350 előadás helyett 162 előadásunk volt, s ebből csak 83-at játszottunk élőben, 79 a világháló segítségével jutott el a nézőkhöz. A veszélyhelyzet miatt 2020 tavaszán kb. 120 lekötött, megszervezett, előkészített székhelyi és tájelőadásunk maradt el. Az őszi hónapokban már az egyeztetésig is csak egy-két esetben jutottunk el. A tervezett és egyeztetett külföldi vendégjátékok (Ausztria, Szlovákia, Kanada) egyáltalán nem valósulhattak meg. Bár az előadásszám nem volt magas, a társulatnak nem volt ideje unatkozni: új produkciók készültek, és „kitanultuk” a televíziós-filmes bábelőadások készítésének minden csínját-bínját.

 

Új produkciók készítését az évad során csak a sikeres pályázatok tették lehetővé (EMMI, NKA). A 2020. évi tervezett bemutatószámot csökkentettük (elmaradt Janicsek Péter: Óceános mese című művének színpadra állítása, a Királyok könyve 5. részének bemutatója 2021-re csúszott) ill. az online terjesztésre szánt produkciók külső alkotók bevonása nélkül készültek.

A 2020/21-es évadban új bérletes konstrukcióval jelentkeztünk. A Mesebolt bérletbe 4 előadás került, s egész évadra, tanévre szólt. Már szerepelt benne az előadások szabadtéren való lejátszása, az egyes intézményeknek ill. a csoportoknak/osztályoknak külön-külön szervezett előadások lehetősége és az online teljesítés is. És természetesen a bábszínházban minden lehetséges óvintézkedés. Ajánlatunkat eljuttattuk az intézményekbe, de a fenntartó önkormányzat kérésére a sorozatot nem indítottuk el.

Egy hónapos előkészítés után novemberben Téli képek címmel 3 előadásos online bérletet hirdettünk meg óvodásoknak. Az igények felmérésében segítségünkre volt a Gazdag Erzsi Óvoda vezetője. Az érdeklődés – sajnos – minimális volt 9 szombathelyi intézményből 326 vásárlónk volt, általában 1-1 csoport kért bérletet. A vidéki intézményeket nem sikerült meggyőzni a részvételről. A sorozat minden „kisfilmje” kapcsolódott az ősz-téli ünnepekhez (Szent Márton ünnepe, advent és karácsony, farsang). Az epizódok 3 részből állnak: bábelőadás, kézműves foglalkozás, az ünnepkörhöz kapcsolódó népszokások. Ez utóbbiban a Dr. Pesovár Ernő AMI volt a partnerünk.

Hasonló tematikával készült a márciusban a Tavaszköszöntő című sorozat is.  Ezt összesen 363 gyermek vásárolta meg. A népi játékok helyett ezúttal népdalokat tanítottunk, Pintér Anikó jóvoltából. Bizakodóak voltuk, ezért harmadikként már egy teljes, csaknem egy órás bábprodukciót kínálunk élőben, a kamaratermünkben.  Felkészültünk arra is, ha mégsem jöhetnének el hozzánk a gyerekek: ebben az esetben az előadásról készült 3 kamerás felvételt nézhették meg bérleteseink. Szerencsére, csak nagyon kevesen választották ezt a lehetőséget.

És még egy újdonság! Nyári előadásaink sorát gazdagítja a Schaeffler Savaria Kft. jóvoltából megvalósuló Mesebolt Nyári Bérlet, melyet a nardai Karitász Táborban  nyaraló szombathelyi gyerekek láthatnak június 25. és augusztus 13. között, péntekenként. 8 előadásunkat összesen 20 alkalommal játsszuk el a gyerekeknek. A bérletsorozat előadásai: A hazudós egér, Királyok könyve - Honfoglalás, Királyok könyve -  Történetek Szent Lászlóról, Lenka és a tündér, Batu-tá kalandjai, Szent Márton köpenye, Királyok könyve -  Történetek Szent Istvánról, Én vagyok én, te vagy te.

Szeptemberben és októberben az előírások betartásával, maximális biztonsági intézkedésekkel újra voltak hétvégi előadások, amíg lehettek. A szokásos vasárnap délelőtt mellett október elejétől szombaton is vártuk a családokat. (Összesen 12 előadás) Az érdeklődés mérsékelt volt.

Szeptemberben közreműködtünk a város által szervezett Érezd Szombathelyt! című rendezvénysorozaton. Szeptember 6-án a Batu tá kalandjai, szeptember 12-én a Történetek a Kutyusról meg a Cicusról című előadásunkat láthatták a helyiek, szabadtéren, a Sportház mellett.

Nem szakadt meg a kapcsolat Dr. Fűzfa Balázs tanítványaival, az ELTE SEK tanító szakosaival sem. November elején rendhagyó órát tartottunk nekik, s megnézhették a Történetek Szent Lászlóról című előadásunkat.

Folytatódott az együttműködésünk a Kőszegi Várszínházzal. Júniusban láthatta a közönség a 10. közös előadásunkat ( A fabatkák kertje), s közreműködtünk gyermekbérletükben, s nyári előadássorozatukban is.

 

Az évad során több hónapon át nem tarthattunk élő előadásokat. A színház nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy így is jelen lehessen a családok életében. Ezért jelentősen kibővítettük online megjelenéseinket. Több kezdeményezésünk újszerű, innovatív, egyedülálló.  Ilyen volt a színészeink kényszerű otthonléte alatt az általuk önállóan megvalósított bábos etűdök sora, a bábszínházi előadást, kézműveskedést és dramatikus népszokásokat, népi játékokat egybefűző két online bérletsorozatunk, vagy a decemberben elindított 15-20 perces bábos-mesés összeállításokat tartalmazó Mesebolt TV.

A sorozatoknak nemcsak előadói, hanem operatőrei, vágói is színészeink ill. munkatársaink  voltak.  Az online bérletsorozatokban mindezeken túl az írói-szerkesztői-dramaturgi, báb- és díszlettervezői, kivitelezői és játékmesteri feladatokat is ők látták el.

Éltünk a mások által már kipróbált online megjelenési módszerekkel is: színészeink mesét mondtak, egy októberi bemutatónkat, a Madarak voltunk című előadást élőben közvetítettük, s ezt a produkciónkat láthatják 2021 februárjától az érdeklődők az e-színház felületén is. Kísérletet tettünk arra is, hogy más települések online sorozataiba is bekerüljünk. Így az évad során Komlón és Budapesten, egy-egy helyi partnerünk szervezésében, a világhálón láthatták a helyi gyerekek  egy-egy előadásunkat.

2020. kiemelkedő szervezési feladata volt  Lázár Ervin Programban való részvételünk előkészítése, az előadások lebonyolítása, egyeztetése a KLIK Szombathelyi ill. Sárvári Tankerületével. A járványhelyzet miatt a megvalósítás részben az online térben történt meg, s csak 2021 tavaszán.

 

A hazai és nemzetközi fesztiválok, melyekre meghívást kaptunk vagy a részvételünkről a szervezőkkel egyeztettünk, egy kivételével (Kolibri Fesztivál, Budapest) elmaradtak. A Lenka és a tündér című előadásunk a szakmai zsűri döntése értelmében bejutott a X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennálé versenyprogramjába. Sajnos a fesztivál a módosított időpontban sem valósulhatott meg. A boldog herceg című előadásunk elnyerte a Halász Péter-díjat. Az elismerést - a magyar színház kísérletező, műfaji határokat átlépő hagyományát erősítendő   a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a SZÍNHÁZ folyóirat alapította 2018-ban. A díjjal azokat az előző naptári évben bemutatott előadó-művészeti kezdeményezéseket ismerik el, amelyek alkotói igyekeznek tágítani a színházcsinálás kereteit, s nem tekintik megváltoztathatatlan, kőbe vésett szabálynak azt, amit általában a színház fogalma alatt értünk.

 

BEMUTATÓK:

Galuska László Pál: Madarak voltunk – felújítás új szereplőkkel
dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
zene: Lázár Zsigmond
tervező: Boráros Szilárd
rendező: Kovács Géza

szereplők: Ács Petra eh. (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Gyurkovics Zsófia, Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Lukács Gábor, Varga Bori
Zenei közreműködő: Dénes Emőke mv., Keller Dániel mv.
A bemutató időpontja: 2020. október 11.
Az előadás létrejöttét az EMMI támogatta.

A kíváncsi kiscsikó - játék a hangokkal, mozgással, ritmusokkal-  pöttöm színházi előadás – felújítás új szereplőkkel
A kiscsikó játszóterét és játékait Császár Erika tervei alapján Dallos Attila és a Savaria Rehab Team asztalos- és kosárfonó műhelyei készítették.
A játékot szerkesztette és rendezte: H. Nagy Katalin
Játsszák: Császár Erika, Kőmíves Csongor, Varga Bori

Házi bemutató: 2020. november 13.

 

Fókaszív – Népek meséi I.

skót népmese alapján bábszínpadra írta és rendezte: Veres András

tervező: Rumi Zsófia
zeneszerző: Kiss Dávid
szereplők: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Kosznovszky Márton

Házi bemutató: 2020. december 11.

Az előadás létrejöttét az EMMI támogatta.

Holdangyal – Népek meséi sorozat

rendező: Rumi László

tervező: Molnár Jacquline

zeneszerző: Csernák Samu

bábszínpadra írta: Veres András

szereplők: Császár Erika, Kovács Bálint, Kosznovszky Márton, Lukács Gábor, Varga Bori,

zártkörű bemutató: 2021. február 18.

nyilvános bemutató: 2021. május 30. (AGÓRA MSH)

Az előadás létrejöttét az EMMI támogatta.

 

Horgas Béla: A Fabatkák kertje

bábszínpadra írta és rendezte: Veres András

tervező: Trifusz Péter

zeneszerző: Gyulai Csaba

szereplők: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Lukács Gábor, Varga Bori

zártkörű bemutató: 2021.május 10.

nyilvános bemutató: 2021. június 8. (Kőszeg)

Az előadás létrejöttét az EMMI és az NKA támogatta.

 

Online bemutatók:

Téli képek – online bérlet óvodásoknak

1. Téli képek I. – Szent Márton köpenye

-          Galuska László Pál: Szent Márton köpenye (Jelenetek Szent Márton életéből)

Rendező: Kovács Géza, tervező: Majoros Gyula, játssza és az online előadásra átdolgozta: Kovács Bálint

-          Papírszínház készítése (kézműves foglalkozás, melyhez minden gyerek számára biztosítottuk a szükséges anyagokat)

-          Ludas népi játékok  (a Dr. Pesovár Ernő AMI pedagógusai által szerkesztett és betanított játékokat az iskola diákjai adják elő)

Online bemutató: 2020. november 25.

2. Téli képek II. – Gyertek velünk Betlehembe!

-          Karácsonyi mese (bábszínpadra írta: Császár Erika, tervezte, készítette és játssza: Császár Erika, Lukács Gábor, zene: Kiss Dávid, operatőr, vágó: Trifusz Ádám

-          árnyparaván készítése LEGO elemekből

-          Lucázás és regölés (a Dr. Pesovár Ernő AMI pedagógusai által betanított dramatikus népszokásokat  az iskola diákjai adják elő)

Online bemutató: 2020. december 16.

3. Téli képek III. - Itt a farsang, áll a bál!

-          –  Itt a farsang, áll a bál! - télbúcsúztató és tavaszköszöntő játék Alkotók: Gyurkovics Zsófia, Kosznovszky Márton, Varga Bori, operatőr, vágó: Trifusz Ádám

-          Népi játék: farsangoló, tavaszköszöntő gyermekjátékok (Dr. Pesovár Ernő AMI)

-          papírálarcok készítése

 

Az online előadás időpontja: 2021. január 25-29.

Tavaszköszöntő – bérletsorozat óvodásoknak és kisiskolásoknak

A sorozat tartalma:

1. Tavaszköszöntő I. - Évkör és életkör játék  -  online

-          Madarak voltunk - a teljes előadás online közvetítése

-          Népdal: Tavaszköszöntő népdalok Betanító pedagógus: Pintér Anikó

-          Időpont: 2021. április

2. Tavaszköszöntő II. – Varázsmese – online

-          Furulyás Palkó – magyar népmese (Alkotók: Császár Erika, Kiss Dávid, Trifusz Ádám

-          Népdal: Tavaszköszöntő népdalok Betanító pedagógus: Pintér Anikó

-          Extra menü: papírfüzér állatfigurákból

-          - Időpont: 2021. május

3. Tavaszköszöntő III. - Egy fabábu kalandjai

-          Pinokkió – a Ziránó Színház előadása (Collodi meséje nyomán bábszínpadra írta: Kovács Géza , rendezte: Kovács Géza és a Ziránó Színház társulata, tervezte és készítette: Boráros Szilárd, zenéjét szerezte: Schulteisz Gábor, játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Róbert-a Ziránó Színház tagjai)

-          Időpont: 2021. június

 

Mesebolt TV

Új bábos etűdökből, a 2020 tavaszán készített Minden napra egy meseboltos mese és a Bábszínház otthon című sorozat darabjaiból összeállított, szerkesztett 15-20 perces műsorok

Online elérés: 2020. december 21-től

Műsoron tartott előadások:

Hanna Januszewska: A gyáva kistigris

Galuska László Pál: A Háromágú Tölgyfa Tündére

Lázár Ervin: A hazudós Egér

Kovács Géza: Batu tá kalandjai

Peter Bichsel-Szabó Borbála: Én vagyok én, te vagy te

J. és W Grimm-Veres András: Holle anyó

Szálinger Balázs: Királyok könyve I. – Történetek a Honfoglalásról

Szálinger Balázs: Királyok könyve II. – Történetek Szent Istvánról

Szálinger Balázs: Királyok könyve IIII. – Történetek Szent Lászlóról

Szálinger Balázs: Királyok könyve IV. – Történetek III. Béláról

Michael Ende-Veres András: Lenka és a tündér

H. Nagy Katalin: Papírvarázs – pöttöm színházi előadás

Sven Nordqvist-Khaled-Anbdo Szaida: Pettson és Findusz

Josef Čapek-Szász Ilona: Történetek a Kutyusról meg a Cicusról

Kormos István: Vackor az óvodában

Oscar Wilde-Jeles András: A boldog herceg

 

 

 

megosztás

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31