Köszönjük, Csaszi!

Köszönjük, Csaszi!

Császár Erika bábművész, a Mesebolt alapító tagja nyugdíjba vonul.

 

32 év, 117 premier, 4536 előadás.

Császár Erika, “Csaszi” 1990-ben állt először a bábparaván mögé. Akkor az MMIK öt népművelője szövetkezett, s létrehoztak egy bábelőadást Petőfi János Vitézéből. Öt év kemény munkával, a bábszínész végzettséget is megszerezve érték el, hogy megalakulhasson  Vas megye első és sokáig egyetlen hivatásos színháza. Csaszi tehát az 5 alapító egyike.

Az elmúlt bő 3 évtizedben számtalan kiváló alakítását láthatta a közönség, a magyarországi bábművészet mindenki által ismert és elismert, meghatározó művésze lett. A színészi munka mellett írt, tervezett, rendezett, ha kellett bábot készített, népművelő előéletét nem feledve segítette a megye amatőr bábegyütteseit, drámapedagógiai foglalkozásokat vezetett, tanította a bábjáték alapjaira a műfaj iránt érdeklődő bölcsődei gyermekgondozókat, óvodapedagógusokat, tanítókat és diplomájuk megszerzésére készülő fiatalokat.

És persze közben segítette, és ha kellett a különböző bábtechnikák mesterfogásaira tanította a bábszínházba szerződő fiatal művészeket.

A szombathelyiek többsége azért mégis a Mesebolt Bábszínház színpadáról ismeri. Lehetetlen lenne felsorolni azt a sok-sok emlékezetes előadást, amelyben játszott, s amelyek az ő alakítása révén lopták be magukat a kicsi és nagyobbacska nézők szívébe. Hadd említsünk meg a Mesebolt történetének legtöbbet játszott 5 előadásából 4 „Csaszi-előadást”: Meseláda (242 előadás), A titkos kert (150 előadás), Lúdas Matyi (129 előadás), Szekrénymesék (125 előadás).   Bizonyára sokak kapják fel a fejüket már erre a néhány címre is, és idézik fel gyermekként vagy szülőként szerzett bábszínházi emlékeiket. Sokaknak villan fel egy-egy emlékezetes kép, jut eszébe egy-egy maradandó gondolat, egy jóízű nevetés, borzongató izgalom, a színpadon életre kelő varázslat.

Császár Erika augusztustól nyugdíjas lesz. (Ki hitte volna!)

A bábszínház társulata úgy döntött, hogy A SZÍNHÁZ ÖRÖKÖS TAGJA  címet adományozza neki.  Nem osztogatjuk könnyen ezt a rangot. Ő a harmadik, aki kiérdemelte.

Az oklevelet az évadzáró társulati ülésen vehette át.

És volt még egy meglepetés is számára. A társulat titkos szavazással minden évad végén dönt arról, ki volt az a meseboltos, aki az adott évadban a legnagyobb erőfeszítéseket tette a Mesebolt érdekében, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta. Úgy ítéltük meg, hogy idén ez Csaszi volt, s így ő vehette át a NO LÁM! díjat. A világjárvány miatt kihívásokban bővelkedett ez az esztendő. Hónapokig nem tarthattunk előadásokat, a világhálóra kényszerültünk. Csaszi két új, bérletben szereplő online előadásunk létrehozásának gondjait is a vállán cipelte (Karácsonyi mese, Furulyás Palkó). És emlékezetes színészi alakítást nyújtott a Holdangyal című előadásban, amelyet a nagyközönség még csak egy alkalommal láthatott, de ősztől – reméljük – eljut a szombathelyi óvodásokhoz és iskolásokhoz.  És közben persze játszott a repertoáron tartott előadásokban is.

S ezzel még nem ért véget a meglepetések sora. Az ünnepségre eljött Horváth Soma, Szombathely kulúráért felelős alpolgármestere, aki felidézte saját bábszínházi élményeit, azokat az előadásokat, amelyben játszott Császár Erika, s a város köszöneteként oklevelet adott át az ünnepeltnek.

Szerencsére azért Császár Erika nem köszön el véglegesen a társulattól (Ezt nem is tudnánk elképzelni!) és a közönségtől sem (Egészen biztos, hogy nekik is nagyon hiányozna!). Nagy örömünkre úgy döntött, hogy a megérdemelt pihenés még várhat, s ősztől tovább játssza mindazokat az előadásokat, amelyek műsoron maradnak, s ha úgy adódik valamikor a következő esztendőkben, új produkciókban is vállal szerepet.

 

megosztás

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31