Mesebolt Bérlet 2019 tavasz

MESEBOLT BÉRLET  2019. TAVASZ
ÓVODÁSOKNAK, KISISKOLÁSOKNAK SZÓLÓ FÉLÉVES BÉRLET 3 ELŐADÁSSAL

ÓVODÁSOKNAK:
Holle anyó
Veres András: Kelekótya haramiák / a Ziránó Színház előadása
Hanna Januszewska: A gyáva kistigris

KISISKOLÁSOKNAK:
Gimesi Dóra: Tíz emelet boldogság
Oscar Wilde: A boldog herceg
Szálinger Balázs: Királyok könyve

A BÉRLET ÁRA
A 3 előadást tartalmazó féléves bérlet ára: 2500.- Ft
Jelentkezési határidő: 2019. január 7. hétfő
Befizetési határidő: 2019. január 31. csütörtök

Iskolák esetében kérjük a jelentkező osztályok pontos létszámát is megadni (ez majd az osztálytermi előadás szervezését fogja segíteni).
Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését várjuk, egyéni bérletvásárlásra nincs lehetőség.

 

LEHETŐSÉGEK A BÉRLETVÁSÁRLÁS MEGKÖNNYÍTÉSÉRE
A Bábszínház segítséget ad, hogy a nehezebb vagy nehéz anyagi körülmények között élő családok gyermekei is eljuthassanak az előadásokra. Ezért lehetővé teszi, hogy az óvoda/iskola minden 50 megvásárolt teljes árú bérlet után további 5 db bérletet kedvezményesen vásárolhasson meg. (A 2018/2019-es évad tavaszi bérlete így nekik 2500.- Ft helyett csak 1.500.- Ft lesz. A kedvezmény csak a Mesebolt Bérletre vehető igénybe, a bábszínház által szervezett Zenés, Kamasz, ill. Ifjúsági Bérletre nem.)

A Bábszínház megpróbálja elősegíteni, hogy a szülők igénybe vehessék a munkahely által adható adómentes kulturális célú támogatást, ezért a befizetett bérlet áráról igény esetén akár egy-egy gyermeknek is számlát ad. (A 2012. november 19-én elfogadott Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló jogszabály a kulturális területre is kiterjeszti a maximum 50.000.- Ft-os adómentes természetbeni juttatás lehetőségét, amit már eddig is nyújthattak dolgozóiknak a munkáltatók. 2013. január elsejétől színházi belépőjegyek, bérletek vásárlására is fordítható ez az összeg.)

JELENTKEZNI LEHET
Trifusz Ádám szervezőnél, az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: +36205032056
Email: és

ÚJ! FACEBOOK-CSOPORTOK
Kérjük csatlakozzanak zárt Facebook-csoportjainkhoz, melyekben korosztályokra lebontva teszünk közzé naprakész információkat:
Csoportjaink neve: MESEBOLTINFO óvodáknak, ill. MESEBOLTINFO alsósoknak.
Facebook-oldalunkon keresztül is elérhetőek ezek a csoportok.

FACEBOOK
Látogassanak el Facebook-oldalunkra, melyen friss hírekkel, galériákkal jelentkezünk nap mint nap: facebook.com/meseboltbabszinhaz

MESEBOLTBABSZINHAZ.HU
Internetes honlapunkon bővebben is olvashatnak aktuális programjainkról, premiereinkről, előadásainkról, továbbá galériák megtekintésére, belépőjegy-foglalásra is lehetőség van.

YOUTUBE
Az alábbi linken kis ízelítőt láthatnak előadásainkból: https://www.youtube.com/user/meseboltbabszinhaz/videos

* * *

A BÉRLETBEN SZEREPLŐ ELŐADÁSOKRÓL / ÓVODÁSOKNAK
(A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.)

VERES ANDRÁS: HOLLE ANYÓ
(óvodásoknak / február)
A Grimm testvérek meséje különös világba röpít el bennünket. Itt beszél az almafa, a kemence, megsértődik a fazék és énekelnek a hópihék. Holle anyóhoz bárki betévedhet egy szép napon és csak a látogatón múlik, hogy mit hoz el magával ebből a titokzatos kunyhóból. Az árva lány története a kitartásról, bizalomról, a segítő szándékról szól. A boldogság elérhető, de nem elég csak kinyújtani a kezünket, tenni kell érte, és ez nem mindig egyszerű feladat...

Az ismert mese hagyományos kesztyűsbáb technika segítségével elevenedik meg a színpadon.

VERES ANDRÁS: KELEKÓTYA HARAMIÁK
(óvodásoknak / április)
Gerzson és Ödön, a két rettentő rabló nem riad vissza semmitől. Fortélyosabbnál fortélyosabb terveket kovácsolnak, készek mindent elkövetni, hogy olyan gazdagokká váljanak, akik csak a lábukat lóbálják. De sajnos hiába minden mesterkedés, hiába tervelik ki a tökéletes bűntettek egész sorát, mindig közbejön valami…
Egyszer azonban különös mesébe keverednek, és kénytelenek hőssé válni, ha akarják, ha nem. Most nincs segítségükre a bűnöző-ravaszság, hiszen nem elrabolni kell a királylányt, hanem megmenteni! Sőt mindjárt két királylányt, akiket rettenetes sárkányok őriznek! A botcsinálta vitézek sajátos módszereikkel próbálják leküzdeni az akadályokat, nehézségeket. Ebből bizony egészen furcsa mese kerekedik, minden a feje tetejére áll, de – mint minden igazi mesében – a hősök végül győzedelmeskednek, még ha a világ leghíresebb haramiáiról is van szó.
A Ziránó Színház új előadásában hagyományos kesztyűsbábok segítségével elevenedik meg a humoros, szívmelengető történet, melyből még az is kiderülhet, hogy a rettenetes rablók nem is olyan rettenetesek…

HANNA JANUSZEWSKA: A GYÁVA KISTIGRIS
(óvodásoknak / május / kamaraterem)
Igenis, ijesztő tud lenni a világ! Mert ki tudja, mi lakik a szobánk sötét sarkában? Ki neszez éjszaka a padláson? Bátorság kell ahhoz, hogy felkapcsoljuk a villanyt az üres konyhában, hogy ki merjük nyitni a ruhásszekrényt, hogy beugorjunk, avagy inkább csak bemásszunk egy vízzel teli medencébe, ahol éppen úszni tanítanak bennünket...
Hát még milyen ijesztő tud lenni a dzsungel egy kistigris számára! És a kistigris nem mondhatja a boltban, hogy: Csókolom, néni! 1 kiló szafaládét, 2 liter tejet és egy marék bátorságot kérek! A bátorságot nem lehet megtanulni mint a karácsonyi verset, és nem lehet magunkra ölteni mint a Superman-es jelmezt. Pedig Petikének, a kis-tigrisnek, nagyon bátornak kell lennie, hogy visszaszerezze elvesztett csíkjait!

Hanna Januszewska örökösének engedélyét a ZAIKS és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

 

A BÉRLETBEN SZEREPLŐ ELŐADÁSOKRÓL / ISKOLÁSOKNAK
(A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.)

GIMESI DÓRA: TÍZ EMELET BOLDOGSÁG
(iskolásoknak / február / kamaraterem)
Az óriásokról tudni kell, hogy réges-régen a hegyekben meg az erdőkben éltek, sziklából volt a válluk, mohából a szemöldökük, és szabadon jártak a világban. Fiatal volt még akkor az emberiség, és az óriások vigyázták az álmát. Nagy viharok idején például felálltak a hegytetőre és megfogták a villámot, nehogy a falvak házaiba csapjon. Máskor meg, amikor sokáig nem esett az eső, kicsavarták a felhőket, hogy az emberek szomjan ne haljanak. Amikor aztán az emberiség cseperedni kezdett, nem kellett már többé vigyázni rá. A világ egyre kisebb lett, az erdők megfogyatkoztak, az óriások pedig beköltöztek a városokba. Nem járhattak többé szabadon, lábuk belegyökerezett a földbe, gerincük lépcsőház lett, szemük ablak, mutatóujjuk villámhárító.” Írja Gimesi Dóra varázslatos meséjében. És mi történt ezután? –kérdezzük kíváncsian - Még most is itt vannak köztünk? Mit csinálnak?
A mi óriás hőseink szerelmesek, ami rengeteg kalamajkához vezet. Óriási nevetések és óriási könnycseppek kísérik történetüket. Szerelmes házakban lakni nem mindig kényelmes dolog, hiszen rengeteg váratlan esemény történhet a lakókkal. Vajon egymásra talál – e Jankó, az óriásfiú, és Etelka az óráslány. Nem lesz könnyű, de hátha…

Az előadás a Budapest Bábszínházzal koprodukcióban jött létre.

OSCAR WILDE: A BOLDOG HERCEG
(iskolásoknak / március-április / színházterem)
Aki tökéletesen ki van szolgáltatva a legnyersebb körülményeknek, mi másból meríthet erőt az élethez, mint a meséből, a képzeletből, a hitből? Mindenkinek korlátlan joga várni és remélni a jót. A szöveg és a zene sok humorral és sok szomorúsággal közelít hőseihez, és nem akar semmit sem bizonyítani vagy szemléltetni. Éppen ezáltal adja vissza méltóságukat, és válaszok nélkül a legfontosabb kérdésekig vezeti el a nézőket. Miért az elhagyatottság, a szerencsétlenség? És honnan van a jó? Miért a jó az, ami a világban rendkívüli? A finom humornak és a mese közvetlenségének köszönhetően a játék gyerekhez és felnőtthöz egyaránt eljut, mindenkihez a maga módján.

Előadásunkat - terveink szerint - egy külön időpontban drámapedagógiai foglalkozás előzi meg.

KIRÁLYOK KÖNYVE – KÖNYV A KIRÁLYOKRÓL I-II-III-IV.
(interaktív osztályteremszínházi előadás 1-4. osztályosoknak / április)
A sorozat Árpád-házi királyaink életét mutatja be kisiskolásoknak. A szövegek fő éltető eleme a humor és a fiatalok számára közérthetőbb (olykor verses) nyelvezet.
Fontos a lexikális tudás is – de talán fontosabb, hogy a bemutatott királyok életét valóságos emberek élhető történeteként kapja a közönség. A négy rész négy királyt mutat be: két, a közvéleményben szinte megcsontosodott arcú (de ha az életrajzukat nézzük, alig-alig ismert) királyt (Szent István és Szent László), egy olyat, aki a kor egyik legjelentősebb uralkodója volt, mégis elfelejtettük (III. Béla), illetve egy igazi ködlovagot, a kalandos életű IV. (Kun) Lászlót. A szöveg nem kezeli őket érinthetetlen személyként – a történeti hűség miatt is fontos elfogulatlanul, a történetírás utólagos értelmezésétől függetlenül beszélni róluk.  Ugyanakkor nem cél a közismert képektől szándékoltan eltérő olvasatok kialakítása. A legfontosabb az, hogy az előadások nyomán a gyerekek képet kapjanak egy-egy királyunk életéről, dilemmáiról, választásairól, olyan képet, ami nem a történelemkönyvek száraz nyelvezetén szól hozzájuk.

megosztás

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31