Nyomozás az osztályteremben

T A M Á S   K Ö N Y V E

Középiskolásoknak szóló osztálytermi előadás

 

Tervezte: Csató Máté, Tóth Eszter

Dr. Hábermann Anna Mária azonos című könyve alapján írta: Hárs Anna

Zeneszerző: Kiss Dávid

Drámapedagógiai konzulens: Romankovics Edit

Rendezte: Csató Kata

Szereplők: Dénes Emőke mv., Janicsek Péter mv., Kőmíves Csongor

 

 

 

Ki vagyok én? Mi tesz engem azzá, aki vagyok? A gondolataim? A származásom? A vallásom? A múltam? És mi történik, ha kiderül, hogy mindaz, amit eddig hittem, tévedés volt? Ez történik a 16 éves Annamáriával: egy véletlen folytán megtudja, hogy van egy 16 évvel idősebb féltestvére. De hogy ki ő, hol van, mit csinál, ki az anyja – mindezt az apja nem hajlandó elárulni, így hát Annamária nyomozni kezd. Ám egészen mást talál, mint amire számított...

 

 

* * *

 

 

Az egész 1984-ben kezdődött. Kereken 10 évvel édesapja halála után édesanyját is elvesztette Hábermann Anna Mária. A hagyaték felszámolása során a páncélszekrényben egy páncélkazettát talált elrejtve, a kazettában régi papírok voltak, levelek, dokumentumok magyarul. Mivel Anna Mária Olaszországban nőtt föl, egy szót sem értett belőlük, de megakadt a szeme egy néven: Tamás. Eszébe jutott róla egy gyerekkori történet, amikor takarítás közben megtalálta egy tizenéves fiú fotóját, és a kérdésére, hogy ki ez a cseléd, azt válaszolta: úgy tudom, a testvéred, Tamás. Akkor ez lehetetlennek tűnt, hiszen a kép 1944-ben készült, a szülei még csak hat éve voltak házasok... és Anna Mária negyven év késéssel nyomozni kezdett, és lassanként kiderült számára, hogy apja előző házasságából valóban volt egy féltestvére, akinek nyoma veszett, de ez csak a történet egyik fele. A másik, hogy Auschwitzban tűnt el. Mint ahogy a sosem látott nagymama és nagypapa is. Az olasz katolikusnak nevelt Anna Máriának azzal kellett szembesülnie, hogy szülei óvó szeretete megfosztotta őt kulturális identitásától.

Ez a megtörtént eset ihlette a Mesebolt Bábszínház előadását. A történeten persze változtattunk, áthelyeztünk hangsúlyokat, jelentősen megfiatalítottuk a főhőst, és ami a legfontosabb: beléptettük a szereplők közé Tamást is. Tamást, akivel az igazi Anna Máriának soha nem volt módja szót váltani, bár sokáig bízott benne, hogy találkozhatnak, hiszen haláláról sosem érkezett értesítés.

Anna Mária sok év után megértette, hogy az ő feladata, hogy akármennyi idő is telt el azóta, életben kell tartani az elveszett Tamások emlékét. Ebben igyekszünk segíteni neki.

 

 

 

Alkotók:

 

Csató Kata - rendező

2006-ban végzett Lengyelországban bábrendező-bábszínész szakon. Azóta elsősorban rendezőként dolgozik Magyarországon és külföldön is, de alkalmanként színészként is látható.

 

Hárs Anna - író

2009-ben diplomázott a Színművészeti Egyetem dramaturg szakán. 2011 óta a budapesti Radnóti Miklós Színház dramaturgja. Rendszeresen dolgozik együtt független alkotókkal, a jobbára dokumentumszínházi előadásokat létrehozó PanoDráma állandó dramaturgja.

 

Csató Máté - tervező

Képzőművész. 2011-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Magyar Iparművészeti Egyetem) videó szakán. Rendszeresen vannak kiállításai itthon és külföldön.

 

Tóth Eszter - tervező

Kortárs képzőművész. 2009-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán. Rendszeresen vannak kiállításai itthon és külföldön.

 

Kiss Dávid - zeneszerző

2009 óta dolgozik a Mesebolt Bábszínházban mint hang- és fénytechnikus, illetve zenei felvételkészítő.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen hangmester végzettséget szerzett, 2009 óta foglalkozik aktívan színházi zeneszerzéssel.

 

Romankovics Edit – drámapedagógiai konzulens

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Káva Színház alapító tagja, 17 évig munkatársa. Jelenleg független alkotóként tevékenykedik a dráma és a színház területén. Hazai és nemzetközi projektekben vesz részt színészként, drámatanárként, szakmai programvezetőként, oktatóként.

 

Dénes Emőke - színész

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett színész diplomát. 2010 óta számos előadásban láthatta őt a szombathelyi Mesebolt Bábszínház közönsége.

 

Janicsek Péter - színész

2004-ben végzett a Színművészeti Egyetemen, színész szakon. A kőszínházi működés mellett az utcaszínháztól a maszkos játékig számos színházi kísérletben vett részt. Jelenleg a Centrál Színházban, az Átrium Film-Színházban és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban játszik.

 

Kőmíves Csongor- színész

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett színész diplomát. Öt éve tagja a szombathelyi Mesebolt Bábszínháznak.

 

 

megosztás

április

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

május

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31