Triangulum próbanapló – 5. rész

Balla Zsófia Triangulum avagy száz ördög közt három szentek című darabjából készült előadás óvodásoknak és kisiskolásoknak a Mesebolt bábszínházban. Az egy hónapos próbafolyamat végén február 21-én került a közönség elé az előadás, s a teltházas premieren nagy tapsot kaptak a szereplők. Az ezt megelőző napok azonban nem zajlottak ilyen békésen, sőt…

A bemutató előtt egy héttel csatlakoztak a zenészek, a zeneszerző, a dramaturg és a fénytechnikus a munkához, így ettől kezdve a rendező és a színészek mellett már egy kibővített csapat dolgozott együtt a próbákon. Elfoglaltuk az MMIK színháztermét, így már a végleges térben játszhattak a színészek. Minden nap délelőtt tíztől kettőig és este hattól tízig tartottak a próbák. Amikor pedig nem próbáltunk, akkor a műszak foglalta el a színpadot, és festettek, fúrtak, faragtak, szabtak, varrtak. Egy szó mint száz: reggeltől estig égett a kezek alatt a munka, hogy a bemutatóra minden elkészüljön! Hát ez volt a főpróbahét.

A premier előtt pár nappal eljutottunk addig a pontig, hogy mindennek a helye, formája és ideje világossá vált. Ekkor megtartottuk az első összpróbát (ami annyit tesz, hogy a jelenetek megállás nélkül következnek egymás után, és a színészek minden elkészült tárgyat használatba vesznek). Utána természetesen koccintottunk is ennek örömére. Ilyenkor azonban csak elméletileg tudja mindenki a dolgát, s a hátralevő napok feladata az, hogy ezeket mindenki begyakorolja. A próbák forgatókönyve ezután nagyon egyszerű lett: lehetőleg megszakítás nélkül lemegy a darab, utána megbeszélik és kijavítják a hibákat, majd mindez kezdődik elölről. S mindezt napi nyolc órában. Amíg a színészek újra és újra lejátszották az előadást az üres nézőtér előtt, addig a többiek, akik a díszletet, kellékeket, bábokat, jelmezeket készítették, a műhelyekben dolgoztak. Hajnalban varrtak, éjszaka festettek, hogy a következő próbára a színészeknek minden készen álljon. Így jutottunk el addig a bizonyos vasárnap reggelig.

Február 21-én vasárnap délelőtt tíz órára megtelt a nézőtér gyerekekkel és felnőttekkel, szakmabeliekkel és lelkes érdeklődőkkel egyaránt. Az előadás mindenféle hiba nélkül zajlott, s a végén az alkotóknak nagy kő esett le a szívéről. Azóta naponta többször bérletes előadásként látható a Triangulum az MMIK-ban. Az ovisok, iskolások feszült figyelemmel követik a darab cselekményét, a sárkánytól félnek, a jónak szurkolnak, a rosszat kinevetik, de legjobban az Ördög és az Angyal párharcán szórakoznak. Az óvónők is úgy látják, hogy fontos a gyerekeknek ilyen dolgokról beszélni. Az pedig kétségtelen, hogy a zene, a látvány, a játék mélyén minden gyereknek és felnőttnek megszívlelendő gondolatokat tartogat ez az előadás.

A próbafolyamatot lezártuk, s ezzel a próbanaplók is véget érnek. Azt azonban még itt a végén el kell árulnunk, hogy sorsüldözött lett a Triangulum. Az előadás megszületése során számtalan problémával kellett szembenéznie a bábszínháznak, de végül mindegyiken úrrá lettünk, s reméljük, hogy ezután zavartalanul élvezhetik a nézők a Triangulum varázslatos világát.

Van, ami nem változik: az Ördög és Angyal küzdelme örök; egy színházi előadás létrehozása sosem lehet egyszerű; s a Mesebolt bábszínházban sok szeretettel várjuk nézőinket!

Győrffy Zsófia

 

megosztás

április

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

május

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31