Új pöttöm színházi bemutatóval készülünk

P A P Í R V A R Á Z S

a Mesebolt Bábszínház új pöttöm színházi előadása

1-4 éveseknek

 

papírcsipke, papírszalag,

papírdoboz, papírtekercs

hiszed-e, hogy nem is papír

hanem fura csuda játék?

 

lesz belőle kis halacska

meg porszívó, ha akarja

magas lépcsőkön szaladgál

hajócskaként a vízre száll

tűnő árnyékká változik

keresd - reád várakozik

 

 

Bedobozolta: Trifusz Péter   |   Hangicsálta: Kiss Dávid   |    Összehajtogatta: H. Nagy Katalin

Varázsolják: Gyurkovics Zsófia, Kovács Bálint

 

 

A bemutató időpontja: 2017. október 1. vasárnap 10:00

A bemutató helyszíne: Mesebolt Bábszínház színházterem (9700 Szombathely, Ady tér 5.)

 

><

 

A pöttöm színházi előadásokról pár szóban:

 

Ezeket a játékokat 1-4 éves gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk. Mit kell tudni ezekről a játékokról? Érdemes-e, lehet-e az élet első éveiben járó csöppségeknek színházat csinálni?

 

A bábműfaj innovatív megújulását jelentette a 3 év alatti korosztály felé való fordulás. Norvégiából indult a kezdeményezés, melyhez Magyarországon először a Kolibri Színház csatlakozott. A Mesebolt 2007-ben kapcsolódott a programhoz. Első lépésként a Kolibri Színház művészei által létrehozott TODA c. előadást hívtuk meg, melynek segítségével feltérképeztük a fogadókészséget, ill. a bábszínház művészei is találkozhattak a műfajjal. Természetesen megpróbáltuk felhasználni az összegyűlt tapasztalatokat, de egyúttal a saját képünkre kellett formálni a programot. Az eredeti elképzelések szerint ezek az előadások 0-3 éves korosztálynak készültek, s a „csecsemőszínház” elnevezést kapták. Mi 1-4 éveseknek játsszunk, és PÖTTÖM SZÍNHÁZnak kereszteltük.

Nem kis nehézséget jelent az alkotóknak, hogy az első három év során mind az értelmi, érzelmi és a mozgásfejlődés terén rendkívüli mértékű változások zajlanak le, így az 1 és 3 év közötti korosztály minden szempontból nagyon sokszínű, heterogén. Sokkal inkább, mint a 3 évesnél idősebb korcsoportok, akiknek a hagyományos gyerekszínházi produkciók készülnek.

A színház a felnőttek számára is kilépés a hétköznapok rutinjából, ám ennek ellenére is a mindennapi események sémáira épít. Azáltal válik ünneppé és rituálévá, hogy a hétköznapi sémákat színekbe és fényekbe öltözteti, s becsempész valami meglepőt és újat. A legkisebbek számára készült színháznak hasonló alapokon kell nyugodnia, részben hasonlónak, részben különbözőnek kell lennie, mint amilyen a hagyományos felnőtt, vagy akár gyerekszínház.

Mindezek miatt nekünk is tanulnunk kellett, és ehhez segítséget is kértünk. Szinte a kezdetektől együttműködő partnerünk a Regionális Módszertani Bölcsőde, amely Vas, Győr-Sopron és Zala megye módszertani központja is. A kapcsolat azóta sem szakadt meg, s a segítség, a tanulás-tanítás fontos elem maradt. Ők a kisgyermekekkel kapcsolatos ismereteiket adják át nekünk, mi meg színházi-bábszínházi tudásunkat osztjuk meg velük. Ennek az útnak különösen fontos állomása volt 2009-ben egy közösen szervezett 3 napos program: konferenciát, workshopokat, és bemutató előadásokat tartottunk. Az elméleti előadásokon „csecsemőszínházi” produkciókat készítő művészek összegezték tapasztalataikat, a konferencia résztvevői előadásokat láthattak és azokat értékelhették.

Azóta elkészült egy képzési terv is, mely a kisgyermekek művészeti nevelésében nyújt segítséget a bölcsődei gondozónőknek, Ennek legfőbb eszköze az animáció. Az első képzésen, 2011 tavaszán a régióból 25 fő vett részt.

 

Fontosak a képzések, de azért színházként inkább a produkciókra koncentrálunk. Eddig 4 pöttöm színházi előadást készítettünk:

- A Kerekecske-gombocska, melyet Török Ágnes és Szívós Károly álmodott meg, a 4 elem (föld, víz, tűz, levegő) megismeréséről szólt gyermekdalok, mondókák felhasználásával, tárgyanimációval.

- Az Irgünc-burgunc – hancúrozás a Nappal és a Holddal c. előadásunk a játszó színészek és a rendező (H. Nagy Katalin) közös munkájaként szintén tárgy- ill. textil animáció segítségével hazai és nemzetközi gyermekversek felhasználásával készült. A gyermekágy párnáit, takaróját, lepedőjét mozdítottuk meg, jelentős lépést téve az interaktív játék felé.

- A kíváncsi kiscsikó c. előadásunk az otthon melege és a világ megismerésének vágya, annak veszélyei témáját járta körül magyar költők versei, mondókák és a gyermekjáték-animáció segítségével.

- A TI-TI-TÁ a zenei anyanyelv megalapozásához kívánt segítséget adni a bábjáték, az animáció eszközeivel rövid színházi előadás és a belőle folytatódó interaktív játék formájában.

- A Szerelmükből születtem én c. „zajmesénket” 2013-ban készítettük: Ez egy kísérleti előadás, ami szöveg nélkül, érzetek létrehozásával, hangokkal mesél. Az életünkben felbukkanó tárgyak segítségével fogalmaz meg az életünkben felbukkanó helyzeteket, sűrítő, metaforikus képekkel, játékokkal, zenékkel, abból a kreativitásból kiindulva, ami a 3 év alatti gyerekek gondolkodásának sajátja és különlegessége.

- A különböző mértani formák, színek álltak Tikiriki-takarak c. játékunk középpontjában: a gyerekek megtapasztalhatták miként elevenedik meg akár egy gömb, egy kocka, egy karika, s válik belőle a kicsik számára oly kedves pillangó, béka…

 

Legújabb előadásunk pedig a papír világába repít el minket…

 

megosztás

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31