ÁTADTÁK A 8. GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI SZEMLE DÍJAIT

Az ország egyik legjelentősebb, kétévente megrendezett gyermekszínházi fesztiválja november 9-e és 15-e között zajlott Budapesten,  a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Az ide szemlére az elmúlt két évben született magyar nyelvű gyermek- és ifjúsági  előadások közül 80 előadást neveztek az alkotók. A szemletanács tagjai (Szakall Judit diákszínjátszó rendező, Kaposi László rendező, drámatanár, Réczei Tamás rendező és Sándor L. István színházi szakíró) ezek közül 14 társulat (Fabók Mancsi Bábszínháza; Bárka-produkció; Bóbita Bábszínház; Mesebolt Bábszínház, Mentőcsónak-Füge,  Jászai Mari Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet, József Attila Színház, Káva Kulturális Műhely Egyesület, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, Harlekin Bábszínház, Tatay Színház, Budapest Bábszínház–Mesebolt Bábszínház) 1-1 előadását válogatták be a versenyprogramba.

A szemletanács  további  36 produkciót ajánlott az oktatási- és közművelődési intézményeknek meghívásra, megtekintésre.  Ezek között újabb 3 meseboltos előadás, A hideg szív, a Dobronka cirkusz, világszám! című produkció és a Szerelmükből születtem én című pöttöm színházi előadás is szerepel.

A szakmai zsűri ( Csizmadia Tibor rendező, Láposi Terka bábpedagógus, Stuber Andrea színikritikus és Vasvári Csaba színművész ) három produkciónak ítélte oda fődíjat, s 3-at különdíjjal jutalmazott. Mindkét csoportban szerepel a Mesebolt egy-egy produkciója.

Fődíjas lett, s így az eddigiek mellett újabb szakmai-  ill. fesztiválsikert ért el a Budapest Bábszínházzal közösen színpadra állított Tíz emelt boldogság című  produkció.  A Nemzetgazdasági Minisztérium által felajánlott fődíjat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át. Indoklásában kiemelte, hogy ”az előadás komplett gyönyörűségéért", a mese leleményes színpadi feldolgozásáért, a képi világ és a bábok ihletett aprólékos megjelenítéséért, az egyszemélyes előadó, Hannus Zoltán szívmelengető alakításáért és az egész produkció koherens mivoltáért ítélte oda a díjat a zsűri.

 

GIMESI DÓRA: TÍZ EMELET BOLDOGSÁG

Bábszínpadra írta: Veres András

Díszlettervező: Grosschmid Erik

Bábtervező: Bartal Kiss Rita

Zene: Teszárek Csaba

Rendező: Kovács Petra Eszter

Játssza: Hannus Zoltán

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság különdíját érdemelte ki A haza című előadás, a zsűri indoklása szerint: „az alkotók azon ambíciójáért, hogy fontos, elvont tartalmakat juttatnak el a gyerekközönséghez játékosan, invenciózus és asszociatív módon; a rendező egyszerűségében elegáns, nagyvonalú elképzeléséért és a megvalósításban megnyilvánuló kreativitásért.”

KRYSTYNA MIŁOBĘDZKA: A HAZA

Tervezte: Mátravölgyi Ákos

Rendezte és fordította: Veres András

Szereplők:

Szó - Lehőcz Zsuzsa

Ház - Dénes Emőke

Kocka - Kovács Bálint

Út - Kőmíves Csongor

Hábor úr - Takács Dániel

Mindkét előadást láthatja újra a szombathelyi közönség december 11-e és 13-a között, a Mesebolt Bábszínház 20 éves jubileumi, Bábexpressz című fesztiválján.

 

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31