A mesélő fák kertje

A Mesebolt Bábszínház az elmúlt 2-3 évben törekedett arra, hogy ne csak (klasszikus) bábszínházi előadásokkal bővítse egyre bővülő repertoárját, hanem nyisson más korosztályok, ill. más, nekünk (még) új előadásformák felé is. Így indítottuk el 2015. őszén Kamasz, ill. Ifjúsági Bérletünket, melyben már drámapedagógiai foglalkozásokkal kiegészített előadásokat is játszottunk (A hideg szív, A haza), de találkozhattak városunk kiskamaszai már az iskolák osztálytermében is a bábszínházzal (Trója).

A mesélő fák kertje c. előadásunkkal folyatjuk a 2013-ban útjára indított drámapedagógiai foglalkozásaink sorát. A Betlehemes, a Farsangoló, a Bábécé, ill. A Szent Márton köpenye c. osztálytermi foglalkozásjátékainkkal az iskolák falai közé látogattunk el.

Új produkciónk a felsoroltaknál már komplexebb elfoglaltság: ezúttal természetközeli helyszínre, a Kámoni Arborétumba várjuk a jelentkező csoportokat, hogy közösen újragondoljuk mivel is védhetjük meg a városokban már oly ritkaságszámba menő zöldterületeket, így a csoportos feladatok közben együtt válunk öko-oknyomozókká!

Pár szóban előadásunkról:

A játék különböző színházi és drámajátékos elemekből épül fel. A gyerekek a játék során egy izgalmas képzeletbeli történet szereplőivé válnak, amelyben felfedhetik a titkokat, mérlegelhetnek a megismert információk alapján, érvelhetnek és újraértékelhetik az álláspontjukat.

A gyerekek által játszott szereplők a történetben olyan helyzetbe kerülnek, amelyben egy problémakört két ellentétes szemszögből vizsgálnak. Így, ami a történet elején egyértelműnek tűnik, abból a végére egy sokrétű, összetett probléma bomlik ki, amire nincsen egyetlen jó megoldás – mindenkinek meg kell találnia a válaszát a felmerült kérdésekre.

A történet:

A város lakói által elhagyott, elfelejtett Városi Liget területén nemsokára egy új, nagyszabású városfejlesztési projekt kerül megvalósításra. A város vezetése különleges lehetőséget ajánl néhány osztályközösségnek: részt vehetnek a Liget City bevásárló- és szabadidős komplexum megtervezésében. Megszületnek a tervek, az építkezés elindul, de megmagyarázhatatlan események akadályozzák a folytatását. A (gyerekek által játszott) fiatal tervezők megtudják, hogy azt a helyet, ahová nagyszabású terveiket álmodták, valaki ilyen módon védi a pusztulástól, mert értéket jelent számára. A vén Mallmut, a Kert szelleme megosztja a fiatalokkal a Mesélő fák kertjének történetét. A fiatal tervezők jóakaratán és ügyességén múlik a Kert és a Liget City további sorsa...

 

A színházi játék fókuszába állított kérdések:
Miért fontos számunkra, hogy milyen helyen élünk? Hogyan tudjuk befolyásolni az életterünk minőségét?
Hogyan reagálunk, amikor kiderül, hogy álmaink, terveink megvalósítása valaki/valami más kárára történik? (hajlandóak vagyunk-e kompromisszumot keresni, az elképzeléseinken változtatni, esetleg azokról lemondani)
Hajlandóak vagyunk-e időt és energiát szánni a meglévő értékek megvédésére vagy életszerűbbnek tartjuk elfogadni a világ fejlődésével járó változások következményeit?
Miért lehetnek fontosak a kertek, parkok, ligetek a fejlődő városok életében?
Miért lehet fontos az álmodozás, a fantázia, a mese és a játékosság jelenléte a modern ember életében?

 

P R A K T I K U S   I N F O R M Á C I Ó K

Kiknek szánjuk?
A foglalkozásra harmadikos illetve negyedikes általános iskolai osztályok jelentkezését várjuk (max. 35 fő)

A foglalkozás hossza:
Kb. 120 perc

Helyszín:
a Kámoni Arborétum kiválasztott és előkészített kültéri része, illetve előadó terme.
Kámoni Arborétum (9700 Szombathely, Szent Imre herceg útja 84/B)

Jelentkezni lehet:
Trifusz Ádám szervezőnél
telefonszám: +36205032056
e-mail:

A belépőjegy ára:
950,- Ft/fő, melyet összegyűjtve a foglalkozásvezetőknek kell kifizetni.
Az foglalkozást minimum 25 db megvásárolt jegy esetén tudjuk elindítani.


Időpontok:
2016. május 20. péntek 13:30
2016. június – a bábszínházzal egyeztetett időpontokban

 

megosztás

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31