Holdangyal a Gyermeknapon

Új előadásunkat eddig csak házi bemutatónkon láthatta egy nagyon szűk szakmai közönség, de a korlátozások enyhítésével - és egyben a  színházak nyitásával - végre gyerek közönség előtt is színpadra állíthatjuk keleti mesénket. Várunk kicsiket-nagyokat az AGORA-Művelődési és Sportházba május utolsó vasárnapján. A programok már délelőtt 10 órakor elkezdődnek, a Holdangyalt 15 órakor láthatja közönségünk.

 

A népmesék örökérvényű igazságai, gondolatai kiapadhatatlan forrásai a bábszínháznak. Ezek a történetek olyan kérdésekkel foglalkoznak, melyek kortól, országtól, néptől függetlenül mindenkit megérintenek. A Mesebolt Bábszínház is gyakran állít színpadra népmese feldolgozásokat, hiszen ezek izgalmasan, fordulatosan, és mindenekelőtt tisztán és érthetően mesélnek a gyerekeknek az élet nagy dolgairól. Új előadásunkban egy baskír és egy tadzsik népmese „házasságából” születik új minőség a bábszínpadon.

A gyönyörűséges Holdangyal sugárzó szépsége fénybe borítja az éjszakai várost. Aki az ő kezét szeretné elnyeri, annak különös feladatot kell teljesítenie - ébren tartani Holdangyalt, egészen reggelig. Ezt még senkinek sem sikerült teljesítenie, az álmok mindig győzedelmeskedtek a kérők felett, egészen addig, míg egy szép napon egy ifjú mesemondó csodálatos történetbe kezd Aminbégről, egy különös hősről…

Aminbég a furfangos mesehősök nagy családjába tartozik, nem erejével, hanem eszével, gyors felfogásával és kitartó tanulni vágyásával nyeri el az őt megillető jutalmat. Ebben a bölcs fejlődéstörténetben a zene, az írás és a sakk tudománya segít legyőzni az akadályokat. Bár a mese ősi igazságokról beszél, értékrendje mit sem kopott az idők során, hiszen a szavak, a hangok ismerete, a kombinációs készség a XXI. században is az emberi kultúra alappillérei. Aminbég kalandjai  - bár valós értékekről szólnak - nem nélkülözik a fantasztikumot, és az abszurd humort sem.

Az előadás a hagyományos bábszínházi formák segítségével kelti életre az egzotikus, és mégis olyan ismerős mesét, messze repítve a nézőt a képzelet birodalmába.

A Holdangyal képi világa egyszerre merít a hagyományosból és a modernből. A bábokat és a díszletet Molnár Jacqueline, ismert grafikus tervezte, játékosságával és költőiségével hozva létre egy semmire nem emlékeztető, önálló világot. Képei magával ragadók, játékra hívják a fantáziát.

A darab zenéjét Csernák Samu szerezte, aki az utóbbi évek egyik legfoglalkoztatottabb bábszínházi zeneszerzője. Zenéjében a kortárs világzene harmonikusan ötvöződik az autentikus hangszerekkel, dallamokkal. Kórusok, dalok, emelik magasba az előadás lelkét, hiszen az emberi hang a legősibb hangszer.

Rumi László rendező a magyar bábszínházak egyik legsokoldalúbb alkotója. Előadásai általában a különböző művészeti ágak - képzőművészet, zene, színház - varázslatos egymásba olvadásával jönnek létre. A Mesebolt Bábszínház új előadásában sincs ez másként, önálló univerzumot hozott létre a színpadon, mely egyszerre hat az észre és a szívre.

Aki megnézi a Holdangyal meséjét, megérzi, hogy lehet tőlünk egy kultúra bármilyen távoli is, az emberi érzések, vágyak, remények mindenhol ugyanolyanok.

 

megosztás

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31