Királyok könyve – ingyenes osztályterem-színházi előadás 5-6. osztályosoknak

 

Királyok könyve – ingyenes osztályterem-színházi előadás 5-6. osztályosoknak

-          A Bábszínház és a Szombathelyi Tankerület közös kezdeményezése

 

A Mesebolt Bábszínház megalakulása óta (1995.) fontosnak tartja, hogy olyan produkciókat állítson színpadra, melyek - a bábműfaj hagyományainak, értékeinek, új törekvéseinek bemutatása mellett - segítik a pedagógusok oktató-nevelő munkáját is.  Célul tűztük ki azt is, hogy a bábszínház eszköztárának felhasználásával ne csupán a 4-9 éves gyerekeknek, hanem az idősebb korosztályoknak is készítsünk előadást. Számos olyan produkciónk született az elmúlt bő egy évtizedben, melyek célközönsége az általános iskolák felső tagozatosai, a középiskolások vagy éppen a felnőttek voltak.

Mindezeket szem előtt tartva kezdtük el 2018-ban a Királyok könyve című, Árpád-házi királyaink életét feldolgozó osztályterem-színházi sorozatunk létrehozását. Elkészült 5 előadás:

Történetek a Honfoglalásról

Történetek Szent Istvánról

Történetek Szent Lászlóról

Történetek III. Béláról

Történetek V. (Kun) Lászlóról.

 

Az előadásokról fotósorozat és részletesebb leírás található a Bábszínház internetes oldalán: http://meseboltbabszinhaz.hu/repertoar

 

A program megvalósítását 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap, 2019-ben és 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia, 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

 

A sorozat epizódjait ezidáig 115 alkalommal játszottuk, több alkalommal 5-6. osztályosoknak is. Bebizonyosodott – s ezt a véleményünket osztották a pedagógusok is-, hogy az előadás segíti a történelemtanárok munkáját, a tanórákon átadott ismeretek megszilárdítását, bővítését is.

Az alkotók (Kovács Géza, rendező Szálinger Balázs író, és Trifusz Péter tervező, Vaskó Zsolt és Gebri Bernadett zeneszerző) azt a nyelvi réteget, képi megfogalmazást keresték, amely tiszteletben tartja a kort, de egyben jó ízléssel tiszteletlen is. Több rétegű nyelvi felépítmény, narratív színházi forma. Az előadások képiségét 3 dimenziós könyvek adják (pop-up könyvek). Ez egyszerre színházi tér-jellegű és otthonos, fellapozható, és a lapozás nyomán újabb és újabb világok tárulnak elénk. Gutenberg-galaxis színházba oltva. Minden királynak saját könyve (kódexe) van, minden könyv külső befoglaló-formája visszatérő. Szólójátékok ezek, minden színésznek megvan a saját királya.

 

A történeteket a komolyságuk természetes megtartása mellett humorral tálaljuk és tesszük fogyaszthatóvá az általános iskolás korosztály számára. Úgy gondoljuk, ez a kettősség az, amely révén megtapadhat az emlékezetükben ez a néhány igen jelentős történet, és könnyebben válhat belőlük történelmet szerető-olvasó ember.

 

Ezen cél megvalósítása érdekében fogott össze a KLIK Szombathelyi Tankerülete és a Bábszínház.  Nagy örömünkre elképzeléseink megvalósítását Az EMMI, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr is támogatta. Így lehetővé vált, hogy a tankerület iskoláiba járó 5-6. osztályosok ingyenesen nézhessék meg a sorozat egy-egy részét, s 2021 októbere és decembere között a Bábszínház minden iskolába elviheti az előadásokat.

 

Az előadásokat az osztálytermekben játsszuk. Különleges technikai igényünk nincs, csupán áramvételi lehetőség (konnektor) szükséges.

A beállás ideje: 10-15 perc. Az osztályterem átrendezése nem szükséges.  A játék a tábla előtt egy kb. 2x2m-es területen zajlik.

Az előadások hossza: 20-25 perc, s ezt követi egy általunk készített, a látottakról és a történelmi korról szóló keresztrejtvény kitöltése.  Így egy tanóránál hosszabb időt soha nem veszünk igénybe. Természetesen lehetőség van arra is, hogy a diákok kérdéseket tegyenek fel az előadással, az alkalmazott színházi-bábszínházi megoldásokkal kapcsolatban.

Az előadást mindig csak egy osztály nézheti meg, maximális nézőszám 35 fő.

 

Sajnos arra nincs lehetőség, hogy az iskolák válasszanak a sorozat epizódjai közül.  Hogy mikor és mit játsszunk, azt a Bábszínház műsorrendjéhez, egyéb kötelezettségeinkhez igazítjuk.

 

Az előadások időpontját minden esetben előzetesen egyeztetjük az intézményekkel.  Szeretnénk, ha egy-egy helyszínen – ha lehet ugyanabban a teremben - egymás után több előadást is tarthatnánk.

A kezdési időpontok igazodhatnak a tanórák rendjéhez, de lehetnek délutáni időpontok is.

 

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 30.

A jelentkezés történhet írásban () vagy telefonon szervezőnknél (+36205032056 ill. 06-94/501-728) is. Kérjük adják meg annak a szervező pedagógusnak a nevét, telefonszámát, és ha lehet e-mail címét is, akit a részletek egyeztetése miatt kereshet a Bábszínház szervezője.

 

Várjuk visszajelzésüket!

 

 

megosztás

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31