Mesebolt Bérlet 2014 ősz

MESEBOLT BÉRLET  |  2014. ősz

Klasszikus évad – kalandozások a mesék birodalmában

Az elkövetkező évadban a nagy klasszikus meséket állítjuk előtérbe. Fontosnak érezzük, hogy vissza-visszatérően „meséljünk”, kalandozzunk a hagyományos mesék birodalmában is. Így ősszel az Ezeregyéjszakából fogadunk egy ismert vendéget, Aladdint, aki elhozza a Csodalámpát. Ezt követően a nagy orosz drámaíró, Jevgenyij Svarc meséjét mutatjuk be, Az elvarázsolt testvéreket, amely az orosz népmesék bűvölő-bájoló világába repíti nézőinket. A honi meseirodalom örökéletű piszén pisze mackója Vackor is végre ellátogat hozzánk óvodás nézőink legnagyobb örömére. Iskolás bérletünk harmadik előadása pedig a XX. századi lengyel költészet és bábszínházi irodalom kiemelkedő alkotójának, Krystyna Milobedzkának Haza című darabja lesz.

2015. tavaszi bérletünk is legalább ennyi érdekességgel szolgál majd, hiszen lesz Wilhelm Hauff mese, Tündér Lala, valamint új mesét ír számunkra Varró Dani… de erről majd akkor, és ott!

Figyelem, figyelem! A vonat azonnal indul Meseországba! Kérjük szálljanak fel, és foglalják el helyeiket! Jó utazást kíván a Mesebolt Utazási Iroda.

MESEBOLT BÉRLET | 2014. ősz
Tanév végi vásárlás esetén a féléves bérlet ára: 2100.- Ft
Befizetési határidő: 2014. június 13. péntek

Őszi vásárlás esetén a féléves bérlet ára: 2500.- Ft
Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 15. hétfő
Befizetési határidő: 2014. szeptember 29. hétfő

Új lehetőségek a bérletvásárlás megkönnyítésére:

A Bábszínház segítséget ad, hogy a nehezebb vagy nehéz anyagi körülmények között élő családok gyermekei is eljuthassanak az előadásokra. Ezért lehetővé teszi, hogy az óvoda/iskola minden 50 megvásárolt teljes árú bérlet után további 5 db bérletet kedvezményesen vásárolhasson meg. (A 2014/2015-es évad őszi bérlete így nekik 2500.- Ft helyett csak 1.500.- Ft lesz. A kedvezmény csak a bábszínházi bérletre vehető igénybe, a bábszínház által szervezett gyermekszínházi ill. ifjúsági bérletre nem.)

A Bábszínház megpróbálja elősegíteni, hogy a szülők igénybe vehessék a munkahely által adható adómentes kulturális célú támogatást, ezért a befizetett bérlet áráról igény esetén akár egy-egy gyermeknek is számlát ad. (A 2012. november 19-én elfogadott Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló jogszabály a kulturális területre is kiterjeszti a maximum 50.000.- Ft-os adómentes természetbeni juttatás lehetőségét, amit már eddig is nyújthattak dolgozóiknak a munkáltatók. 2013. január elsejétől színházi belépőjegyek, bérletek vásárlására is fordítható ez az összeg.)

 

Új előadásainkról pár szóban….

SZÁLINGER BALÁZS: CSODALÁMPA (óvodásoknak, iskolásoknak)(szeptember-október)

„Mit parancsolsz, édes gazdám?”- tudakolja derék lovasától a parazsat-faló táltos.
Máskor meg a Jószívű Leányt kérdezgeti a tüzes kemence. Vagy a Kígyókirályfi.
Most éppen Aladdin herceg kívánságát lesi-várja egy csillagjáró dzsinn.
Mert aki rátermett - előbb vagy utóbb - kiérdemli a szerencsét: találkozik a Fényességes Hatalom jótékony képviselőjével. S hogy ez a titokzatos energia „kintről jövő” angyali támogatás, vagy inkább a mesebeli vitézek szívében hirtelen feltámadó, legyőzhetetlen erő? - eldöntheti a mindenkori hallgatóság.
Egy biztos: Aladdin, Kis Mukk, Kukorica Jancsi és Vitéz László meg a többi hétpróbás azt üzeni, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, mert bármikor utunkba akadhat egy csodalámpa.
És jaj nekünk, ha a lángját elfújja a szél!

JEVGENYIJ SVARC: AZ ELVARÁZSOLT TESTVÉREK (óvodásoknak, iskolásoknak)(október-november)
Legyőzhető-e a Zöldboszorka, aki ármányos módon jávorfává változtatta a Dolgos Vaszilissza két fiát? Igen, legyőzhető, ha az anyát segíti Mihail Dörmögics, a bumfordi medve, Golyhó, a hűséges kutya, és Macsek Ivanovics a rátarti kandúr. No persze nagy segítség, ha megérkezik az elvarázsolt erdőbe a legkisebb fiú, Ivanuska is, aki nem ismer félelmet. Mese az anyai szeretetről, áldozatvállalásról, a gyermekek kíváncsiságáról és önállóság utáni vágyáról.

KORMOS ISTVÁN: VACKOR AZ ÓVODÁBAN (óvodásoknak)(december)

„Hol volt,
Hol nem,
Messze, messze,
Volt egy boglyos,
Lompos,
Loncsos,
És bozontos,
Vackor nevű kicsi medve,
Nem is medve
Csak egy apró,
Lompos,
Loncsos,
És bozontos,
Piszén pisze kölyökmackó.”
Így kezdődik Kormos István immár – vagy régóta – klasszikus meséje. Ki ne emlékezne Reich Károly csodálatos illusztrációira, s a televízió hőskorában bemutatott animációs sorozatra? Most ezt a piszén pisze, csavargó mackót kézen fogja Császár Erika, bábszínházunk alapító tagja, bevezeti a bábszínház színpadára, és bemutatja óvodás nézőinknek. Brumma, brumma, hóha, hó! Fára mászni volna jó!

KRYSTYNA MIŁOBĘDZKA-VERES ANDRÁS: HAZA (iskolásoknak)(december)
Krystyna Miłobędzka, lengyel költőnő, varázslatos szövege a lengyel gyermekszínház klasszikusai közé tartozik, de nem ismeretlen a magyar bábszínpadokon sem.
A lírai hangvételű mű nagyon komoly és fontos dolgokról beszél a gyerekek nyelvén. Ki vagyok én? Milyen ez a hely, ahol élek, és kik azok, akik velem együtt élnek itt? Ezek a kérdések mindenkit – kicsit és nagyot – egyaránt foglalkoztatnak. Ez az előadás talán közelebb viheti a nézőt a válaszokhoz.
A színes kockákból épülő színpadi világ tökéletes környezete az ilyen gondolatok megélésének, hiszen a legalapvetőbb emberi cselekvéssel, a játékkal vezet végig bennünket az érdekesebbnél érdekesebb helyzeteken. Kockákból mindent lehet építeni, házat, erdőt, folyót, kutyát… és hazát is…

 

január

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28