Néhány gondolat a 2013/2014-es évadról

Bemutatók, előadások

A bábszínház ebben az évadban is az építkezés, fejlesztés időszakát élte. Tudatosan, szisztematikusan végiggondolt folyamatról van szó, mind a társulati munka egészét, mind az egyéni fejlesztések területét érintve. Az elmúlt évek ilyen irányú törekvései egyre több területen megmutatják eredményüket. Az egyéni játék, technikai tudás, készség nagymértékben fejlődött, majd minden színészünk esetében.

Ebben az esztendőben jelentős hangsúlyt fektettünk az egyéni képességek fejlesztésére. Gyakorlatilag az évad nagyobb része szóló, illetve két- háromszemélyes előadásokra épült. Színészekre lebontva készítettük elő az évad bemutatótervét. Ezt az elképzelést kellett megfeleltetni az egyre markánsabb arculattal, hogy ezekben a szóló előadásokban is jól felismerhetően jelen legyen a zeneiség, a hagyományok megújításának vállalása, s a bátor kísérletező kedv.

Ebben az évadban a tavalyihoz képest is jelentősen nőtt az elfoglaltság, a társulat leterheltsége. A meglévő 17 fős társulat (7 színész, 3 műszak, 2 műhely, 2 gazdasági, 3 művészeti ügykezelés-szervezés) 361 előadást, 15 bemutatót és számtalan felújítást teljesített. Az egy színészre eső átlag előadásszám 113.

Az évad 15 bemutatójából 9 óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló bábszínházi ill. gyermekszínházi előadás. Ezek közül három együttműködés eredménye. A Budapest Bábszínházzal a hottói Magamura Alkotóműhellyel és a Kőszegi Várszínházzal is szövetkeztünk egy-egy produkció létrehozására. Hagyományainkhoz híven idén is készült egy pöttöm színházi játék, melyet az 1-4 éves korosztálynak játsszunk. Színpadra állítottunk 4 speciális foglalkoztató játékot és egyedi, különleges produkcióval szórakoztattuk az utasokat a szombathelyi vasútállomáson a bábszínházi világnapon.

Ezek mellett az előző évadok előadásai közül továbbra is látható volt 9 produkció.

Több emlékezetes, számunkra is kedves, különleges előadás is született ebben az évadban, amelyeket a színházi-bábszínházi szakma is elismer. Nagy öröm, hogy idehaza és külföldön is sok-sok fesztivál meghívást kaptunk.

Vitéz László játékunkkal a vásári bábjáték hagyományát éltetjük tovább. A Dobronka cirkusz, világszám! című játék különleges trükk marionettek miatt (is) kuriózum. A Szerelmükből születtem én című pöttöm színházi előadás ritmusok, zajok, zörejek segítségével mesél a családoknak a családról. Az ördög kútja című játék egy újabb, már csaknem elfeledett vasi mende-mondát ismertet meg a gyerekekkel. Az én vagyok én, te vagy te című előadás sok-sok humorral beszél a nyelvről, a nyelv születéséről. Fontos a kortárs írók alkotásainak megismertetése: Rákos Péter és Gimesi Dóra meséje került be ezúttal repertoárunkba. És persze klasszikus történetek is láthatók a meseboltban, új köntösbe bújtatva. Ilyen volt ebben az évadban a harmadik hableány, a csodalámpa vagy a Százholdas pagony lakóinak története.

Az óvodás és iskolás csoportoknak szóló hagyományos őszi és tavaszi Mesebolt Bérlet mellett két új sorozatot is indítottunk. Az Önkormányzat döntése értelmében mi vettük át a Zenés Gyermekbérlet és egy „városrészi sorozat”, az Oladi Mesebérlet szervezését. Bérleteseink száma 3887-ről 5381-re nőtt.  Ebben szerepet játszott az is, hogy együttműködési, stratégiai megállapodást kötöttünk a város legtöbb általános iskolájával, amelyben vállaltuk, hogy a bábszínházi előadások mellett még számos területen nyújtunk szolgáltatásokat, segítjük az iskolai nevelő munkát.

Pénzügyek

A Mesebolt Bábszínház 2013-ban 136 millió Ft-ból gazdálkodott. Ennek 13%-a a fenntartó városi önkormányzat támogatása (18.205eFt), 48%-a a kiemelt előadó-művészeti intézményként nekünk megítélt állami támogatás (65.300eFt), 39%-a pedig saját bevétel (52.590eFt), mely az előadás bevételekből, pályázati támogatásokból és a gazdasági társaságoktól kapott TAO-támogatásból áll össze. Ebből látható, hogy a költségvetés jelentős részét az intézménynek kell előteremteni. Ez csak jelentős többletmunkával lehetséges, úgy, hogy mindenki több, munkaköréhez nem tartozó feladatot is ellát, s rendszeresen túlmunkát végez.

 

Kapcsolat az óvodákkal, iskolákkal

A bábszínház életében meghatározó az oktatási intézményekkel kiépített kapcsolat.

A bérletes előadásokról részletes ismertetőt küldtünk, amely megkönnyítette a gyerekek felkészítését a megnézendő előadással kapcsolatosan. Összeállítottunk egy szempontrendszert, mely segíti a látott előadás feldolgozását, felhívva a figyelmet a tananyaghoz való kapcsolódási pontokra ill. a színházi-bábszínházi jellegzetességekre is.

Újdonság, hogy a város legtöbb általános iskolájával stratégiai-együttműködési megállapodást kötöttünk.

59 alkalommal foglalkozásjátékot tartottunk az intézményekben, iskolai csoportoknál, osztálytermekben. Ezeknek több célja is volt. Részben megismertetni a gyerekeket környezetük jeles napi szokásaival előadás formában, részben a nagyon személyes kapcsolati közegben hatásosabban megismertetni a gyerekeket a bábszínházzal, az alkotókkal, s ezzel közelebb hozni őket a bábszínházhoz. Az egyik jeles napi szokásokat feldolgozó játékunk (Farsangoló) a Fő téren zárult, ahol többszáz gyermek és felnőtt együtt vehetett részt a korábban megismert hagyomány felidézésében.

Az elmúlt esztendőben összeállítottunk egy vándorkiállítási anyagot is. A bábokat, fotókat, plakátokat, terveket tartalmazó anyagból 5 helyszínen, 5 szombathelyi általános iskolában nyílt kiállítás.

 

Országos és nemzetközi fesztiválok

2013. november

„Nézz egy nagyot!” VII. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle, Budapest -  Tá-Ti-Ti, Madarak voltunk, Pinokkió

A rendezvényre előzsűrizés után az országból 22 gyermek- ill. ifjúsági előadás kapott meghívást. Mindhárom előadásunk kiérdemelte a Szemle Diplomáját.

2014. március

Bábu Fesztivál, Budapest - Én vagyok én, te vagy te; Tíz emelet boldogság

2014. március

Deszka – Gördeszka Fesztivál, Debrecen – Madarak voltunk, Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése

2014. május

VII. Kaposvári Nemzetközi ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházak  Biennáléja

Versenyprogram: Vitéz László – Az elásott kincs

OFF program: Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése; egy héten át foglalkoztató- és zenés  játékok, előadásrészletek a fesztivál családoknak szánt szabadtéri programjában

Kovács Géza kapta az 1. alkalommal odaítélt Kemény Henrik-díjat

2014. május

Varsói Nemzetközi Gyermekszínházi fesztivál – Madarak voltunk

2014. június

Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF program – Dobronka cirkusz, világszám!; Vitéz László – Az elásott kincs

2014. június

XVI. Találkozás – Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nyitra – Dobronka cirkusz, világszám!

2014. június

Bialystocki Nemzetközi Bábfesztivál – Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése

 

december

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

január

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31