Triangulum próbanapló – 1. rész

Balla Zsófia erdélyi költőnő Triangulum avagy száz ördög közt három szentek című darabját 1998-ban Kecskeméten mutatta be a Ciróka Bábszínház, és nyomtatásban is megjelent. Ebből a darabból készül most Szombathelyen az idei első bábszínházi bemutató. Az előadás az Angyal és az Ördög örökös viaskodása közben három szent történetét meséli el. Szent György hősiessége és Szent Ferenc alázata mellett természetesen a szombathelyi születésű Szent Márton segítőkészsége is megjelenik majd a színpadon. A régi legendák azonban nem válnak majd unalmassá, hiszen a jó és a rossz párharca sokszor humoros formában fog megjelenni. Két zenész és több hangszer játéka, valamint a színészek éneke tovább fogja színesíteni az előadást.

A rendező (Kovács Petra Eszter) a tervezővel (Szász Zsolt), a zeneszerzővel (Takács Dániel) és a dramaturggal (Vécsei Anna) már hónapokkal ezelőtt elkezdett dolgozni. Az előadás óvodásoknak és kisiskolásoknak készül, ezért a dramaturg lerövidítette és átalakította a szövegkönyvet, hogy a gyerekek élvezettel nézzék végig az előadást, és megértsék az üzenetét. A tervező minden díszletelemet, bábot, kelléket lerajzolt, megadta a méreteiket, elkészítette a díszlet makettjét. A tervek alapján a kivitelezők pedig már készítik a különböző műhelyekben mindazt, amiből a színpadon majd összeáll egy hatalmas és látványos világ.

Január 22-én délután összegyűltek a színészek és az alkotók, s az olvasópróbával kezdetét vette a Triangulum próbafolyamata. A rendező felolvasta a darabot, és elmondta a gondolatait róla. A színészek (Császár Erika, Janicsek Péter, Kőmíves Csongor) ekkor találkoztak először a darabbal. Kíváncsian fogadták a történetet, és hogy kinek milyen szerepet szánt a rendező. Az Ördög, az Angyal és a Szerzetes mellett még minden színésznek több szerep is jut, nem csak hárman, hanem több tucatnyian fognak felbukkanni a színpadon.

Szent György legendája marionett-bábokkal kel majd életre, Szent Mártont képmutogatós játék és maszkok által ismerhetjük meg jobban, Szent Ferenc pedig táblaképek és szobrok segítségével elevenedik meg. A sokféle bábtechnika mellett természetesen az élő színészi játék is nagy teret kap.

Az olvasópróbát követő napon megtartották a visszaolvasó próbát, ahol már maguk a színészek olvasták fel a saját szövegüket. A rendező elmondta, hogy a sok kis epizódszereplőből ki kicsodát fog megjeleníteni és miért. A darabbal kapcsolatos kérdésekre a dramaturg adott válaszokat. Tisztázták, hogy mi a szentek eredeti története, ami a jelenetekben csak sűrített formában jelenik meg, milyen összefüggések mutatkoznak a három szent története között, és hogy a megszólalásokat kinek, miért és hogyan mondhatják vajon majd a szereplők. Maradtak olyan kérdések is, amikre majd a próbák alatt a rendezővel közösen fogják a színészek megtalálni a választ, hiszen a gyakorlatban derül ki igazából, hogy a történetet hogy lehet a legérthetőbben átadni a gyerekeknek.

A színészekre ezek után a szövegtanulás vár. Ez ebben az esetben egy komolyabb feladat nekik, mint általában, hiszen rímes a darab szövege, és a verssorokat pontosan kell megtanulniuk.

 

A próbanapló második részében a rendelkezőpróbákról olvashatnak, de a következő hetekben beszámolunk majd mindenről, ami a próbafolyamat alatt történik. A Triangulum bemutatója február 21-én lesz.

 

Győrffy Zsófia

 

 

megosztás

október

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

november

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30