TRÓJA

Sajnos még mindig kevesen tudják Magyarországon, hogy a bábszínház nem csupán gyerekműfaj. A Mesebolt Bábszínháznak is vannak felnőtt előadásai (Akárki, Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése…, vagy a legújabb Jeles András által színpadra állított produkció, a József és testvérei), amelyeket jelentős európai fesztiválokon ill. az ország más nagyvárosainak bérletsorozatában is láthatott a közönség, s nagy sikert arattak.

A 2014/15-ös évadban még komolyabb munkába kezdtünk, s nem csupán előadásokat kínáltunk, hanem drámapedagógusok közreműködésével részt vettünk a nézőink felkészítésében és az előadások feldolgozásában is. Nyitottunk a középiskolások felé. Ennek első állomása, az április elején, az NKA támogatásával bemutatott TRÓJA című osztályterem-színházi előadás. (Rendező: Schneider Jankó, tervező: Boráros Szilárd, író-dramaturg: Khaled-Abdo Szaida, szereplő: Kőmíves Csongor)

A különleges produkciót 5 alkalommal már láthatta 1-1 középiskolás osztály Szombathelyen ill. Körmenden; a Pécsi Országos Színházi Találkozón a szakmai közönség is megnézhette, s a találkozóhoz kapcsolódó konferencián a műfajról szóló szakmai beszélgetéseken is részletesen elemezték a hozzáértők. A tapasztalatok, a visszajelzések nagyon jók. A nézők és a színházi-, drámapedagógiai szakemberek is örömmel fogadták az előadást és elismerően szóltak róla.

Egyszemélyes asztali játék, ami a trójai mondakört dolgozza fel (nem csupán az Iliász történetét, hanem annak előzményeit, és az utána következő eseményeket, egészen Trója pusztulásáig). Így egyszerre próbálunk megszerettetni egy kötelező tananyagot és megismertetni egy izgalmas színházi formavilágot. Vizuális megjelenésben, arra törekedtünk, hogy ötvözzük a hellén kultúra képzőművészeti világát a mai fiatalok megszokott játékaival. A váza motívumokról mintázott hősök a szerepjátékokhoz hasonlatos kártyákon jelennek meg, és azokat animálva elevenedik meg a történet. Mivel egy legendát dolgoztunk fel, a népszerű fantasyk (pl.: Gyűrűk ura) mítoszteremtő emelkedettségét vesszük kölcsön, mind a szöveg, mind a zene és az akusztikus effektek szintjén, sok humorral és egy-egy Homérosz idézettel dúsítva.

Az előadásnak különleges technikai igénye nincs. Csupán egy 2x2 méteres terület, áramfelvételi lehetőség és 15-20 perc szükséges, s bármelyik tanteremben bemutatjuk a produkciót, melyet egyszerre 30-35 néző láthat.

A szombathelyi előadássorozat megvalósításában partnerünk a KLIK szombathelyi tankerülete. A „tesztelőadások” szervezésében pedig a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium volt a segítségünkre.

 

Szeretnénk, ha a megye középiskoláiban tanító magyar nyelv- és irodalom ill. történelem szakos pedagógusok is megismernék a  TRÓJA című osztályterem-színházi előadást.  Hiszen igazán csak a produkciót látva dönthetik el, ajánlják-e diákjaiknak ezt a lehetőséget, s csak így lehetnek partnereink a szeptemberben induló középiskolai előadássorozat szervezésében.

A tanév kezdete előtt, augusztus 27-én 13 órára várunk minden érdeklődő pedagógust a Nagy Lajos Gimnáziumba, ahol megnézhetik az előadást (kb. 80-90 perc) s választ kaphatnak kérdéseikre is.

A résztvevők száma korlátozott. Kérünk mindenkit, hogy legkésőbb augusztus 26-án 16 óráig jelezze, ha szeretne részt venni a programon.

Esetleges kérdéseikre a  e-mail címen, vagy az 501-728-as telefonszámon válaszolunk.

 

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31