Új bemutatónk: Farkashas!

Dramaturg: Cserne Klára

Zene: Kiss Erzsi

Tervező: Grosschmid Erik

Rendező: Fige Attila

 

Szereplők:

Apró Ernő mv., Császár Erika, Dénes Emőke, Kovács Domokos eh., Kőmíves Csongor, Törőcsik Eszter mv.

 

/////

Mi történik akkor, ha a különböző mesék gonosz Farkasa valójában egy és ugyanaz a személy? Ezt a gondolatot játssza végig a Farkashas című előadás. Mi visz rá valakit arra, hogy ennyi mindenkit befaljon? Ez is kiderül. Hogyan tud ennyi mindenkit megenni egyetlen állat és mi történik a megevettekkel ott bent?

A Mesebolt bábszínház új, őszi bemutatója több közismert Farkas-mesét: a Piroska és a farkast, a Farkas és a kecskegidák és a Három kismalac történetét gyúrja össze egy előadássá. Szabó Borbála darabjának főszereplője a Farkas, aki mindhárom mesében felbukkan. Ugyanaz az állat, aki lenyeli Piroskát, a Nagymamát, a kecskegidákat és még három kismalacot is.

A különböző szereplők megevésén, mint újabb és újabb epizódokon vonul át az egyre dagadó hasú Farkas. A mesebeli erdőt Varró Dániel versei, Kiss Erzsi különleges dalai és a pörgő-forgó elemekből felépülő, lebomló és újból felépülő erdei építmények elevenítik meg.

A Farkashas belsejében zajló folyamatokat is nyomonkövethetik a kíváncsi nézők, árnyjáték formájában.

A már megevett szereplők egyre sokasodó tömege nem könnyen fér meg a gyomorban. Szabadulásukig azonban van idejük átgondolni mindazt, ami velük történt.

//////

A Farkas hasa szörnyű hely! Jobb, ha ti is óvakodtok tőle.  Onnan ugyanis nincs kiút.

Az Erdő lakóit az okos és hősies Vadász úr (Apró Ernő) így készíti fel a környéken ólálkodó Farkas (Kovács Domokos) jelentette veszélyekre. A fenyegető gonoszt szemtől szembe nem látta ugyan még senki, de a Vadász úr hamarosan le fogja győzni. Addig pedig a legfőbb: az óvatosság.

A Farkasról bármilyen gonosztettet el tud képzelni az Erdő mélyén lakó Ibi néni (Császár Erika) és kisunokája (Dénes Emőke) is.  Félelmük nem alaptalan, hamarosan bekapja őket a Farkas. Nem maradnak sokáig kettesben, az erdő többi lakóit (Kőmíves Csongor, Törőcsik Eszter) is befalja a fenevad.

A Farkashas belsejében beszélgetni kezdenek: lehet, hogy a kialakult helyzetért nem egyedül a Farkas felelős? Talán az áldozatok viselkedése is közrejátszott abban, hogy megették őket? Lehet, hogy a Farkas nem eredendően, magától olyan gonosz? Sőt, talán nem is gonosz egyáltalán?

Mire kiszabadulnak, rájönnek, hogy a Vadász úr Farkas-ügyi tájékoztatása korántsem volt teljeskörű, hiszen az is csupán szájhagyományon és mesekönyveken alapuló féligazság volt.

Minden Farkas más és más, különböző. Ez itt, például nem olyan, mint a Grimm mesék ösztönösen kegyetlen vadállatai - hanem egy érző lélek, aki a róla szóló előítéletek csapdájából próbál szabadulni. Sokáig úgy tűnik, hiába - de végül  éppen a saját áldozatai állnak ki mellette.

Minden áldozat is hasonlít arra, amilyennek elképzeltük őket, de Fige Attila rendezésének köszönhetően új oldaláról ismerjük meg Piroskát, Nagymamát, a kecskéket és malacokat is, hiszen sajátos, egyéni játéka van minden egyes alaknak.

A hasban ébrednek rá arra, hogy ez a Farkas nem olyan, mint amilyennek hitték. Nem gonoszságból ette meg őket, hanem mert megbántották és feldühítették. Az ő undok viselkedésük okozta a Farkas fékezhetetlen étvágyát.

/////

A Farkashas a hétköznapi gonoszság természetéről szól az óvodás-kisiskolás korosztály nyelvén.

Népszerű gyerekmesék szereplőit új megvilágításba helyezve mutat rá az előítéletes gondolkodás következményeire. A félelem és a gyávaság, az óvatosság és az önzés, a védekezés és a támadás érzékeny határvonalainak megtapasztalása a Farkashas története.

 

október

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

november

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30