Újra Zenés Gyermekszínházi Bérlet iskolásoknak a Mesebolt Bábszínház szervezésében

A tavalyihoz hasonlóan a 2014/2015-ös évadban is indít a Mesebolt Bábszínház zenés gyermekszínházi bérletsorozatot, melynek célközönsége a kisiskolás diákok.

 

Szeretnénk megőrizni azt a hagyományt, hogy a bérletben szórakoztató, s – nevének megfelelően – zenés produkciókat kínálunk. A bérletsorozat egyaránt tartalmaz meghívott, il. Saját előadást is. A célunk az, hogy csak színvonalas, értéket jelentő, sokszínű, izgalmas más és más színpadi művek kerüljenek a gyerekek elé. Nem lesz tehát ez egy újabb bábos bérlet. Vendégünk lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes jogutóda), a Vojtina Bábszínház élőszínházi és bábos elemeket, továbbá videotechnikát is használó látványos zenés előadása, a bérletes sort pedig saját előadással zárjuk.

 

Mindhárom előadást az MMIK (9700 Szombathely, Ady tér 5.) színháztermében tartjuk.

 

Bérletsorozatunk idén is a Zenés gyermekbérlet nevet viseli, 1-5. osztályos kisdiákoknak ajánljuk. A hagyományos Mesebolt Bérlet továbbra is az 1-4. osztályosoknak szól. A pedagógusok és a szülők döntésén múlik, melyiket választják.   De természetesen, ahogy korábban erre több példa is volt, élhetnek mindkét lehetőséggel. Az időpontok egyeztetésekor ügyelünk arra, hogy ne legyenek ütközések.

 

~~~

A bérletben szereplő előadások:

 

MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES (BUDAPEST): TÜNDÉRMESE

 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú (20 pár), hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc kincse, amelyből a nagy-formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága. A Táncszínház elnyerte az EuroPAS magyar Táncdíjat.

A Zenekar a Kárpát-medence régi paraszti zenéjének kutatására és megörökítésére vállalkozott, és Hegedős együttes néven önállóan is fellép; vezetője: Papp István Gázsa prímás. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenei vezetője: Szabó Dániel.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jánoska, aki megelégelte két testvére gonoszkodását és elindult szerencsét próbálni… Így kezdődik a jó Tündér meséje, akinek segítségével találkozhatunk a mókás Aranylúddal, a Papucsszaggató Királykisasszonyokkal és még sok más mesehőssel.

 

A mesét színpadra írta: Vincze Zsuzsa | Zeneszerző: Rossa László | Koreográfus-rendező: Zsuráfszky Zoltán

Az előadás időpontja: 2014. november 10-11.

Helyszín: MMIK színházterem

 

VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ (DEBRECEN): BOLDOG KÉPEK

Az 1975-ben együttesként induló Vojtina Bábszínház névválasztását Arany János: Vojtina ars poeticája című verse ihlette.  A debreceni társulat mára az ország egyik meghatározó gyermekszínházi műhelyévé vált, ahol a színházi előadások mellett kiállítások és játszóházi foglalkozások is várják a betérőket. Az elmúlt években számos sikert értek el hazai és nemzetközi fesztiválokon.

Mesénk egy faluról szól, ahová, ha betérünk, mosolygós emberek néznek ránk. Egy faluról, ahol a lányok viselete a tündérekéhez hasonlít. Egy faluról ahol, éjszakánként boldogok az emberek álmai, és ahol még a macskák is boldogan pödörgetik a bajszukat a tejeslábas fölött. Ennek a falunak még a neve is Boldog! Ne keressétek idegen országok térképein, hiszen a Mátra alján, a Galga folyó völgyében, Palócföldön található, Magyarországon. Gyertek velünk Boldogra, a boldogság titkát keresni!

 

Forgatókönyv: Bartal Kiss Rita | Versek: Borbély Szilárd | Rendező: Bartal Kiss Rita | Báb-, díszlet és jelmeztervező: Horváth Mari | Zeneszerző: Bakos Árpád | Koreográfus: Molnár Endre | Mozgókép és animáció: Horváth Mari, Tóth- Pócs Roland, Harsányi Ferenc | Rendezőasszisztens: Szabó Magdolna | Szcenikus:Nagy István | Fény: Ágh András

Hang: Czapp Ferenc, Papp László | Videotechnika: Barta Zoltán

Műhelymunkák: Bérczi Katalin, Molnár Gábor, Molnár Tamás, Nádasiné Szegedi Éva, Kiss Antalné, Pócs Eszter

Játsszák:

Hajdú Péter, Hell Krisztina, Nagy Mónika, Nagy Viktória, Reschofsky György, Schneider Jankó

 

Az előadás időpontja: 2015. március eleje

Helyszín: MMIK színházterem

 

 

 

MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ - VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ: SZABÓ MAGDA: TÜNDÉR LALA - Zenés-bábos tündériáda

 

Szabó Magda Tündér Lala című kisregénye nagyon érzékeny módon beszél fontos és nehezen megközelíthető témákról gyerekeknek.

Egy mese csonka családról, apátlanságról, felelősségvállalásról, szabálykövetésről, hatalomról, kivételezésről, jóságról és gonoszságról, tisztaságról, barátságról, hűségről, halálról.

Az író emberi és társadalmi kérdéseket boncol a legkisebbek számára is élvezhető és követhető kalandos történeten keresztül, ami emberek, tündérek és más csodalények között bonyolódik, gyönyörű tájakon. Egyszerre filozofikus, költői és játékos.

 

A debreceni Vojtina Bábszínházzal közös nagyszínpadi előadás óvodásoknak és iskolásoknak

Rendező: Bereczki Csilla | Bábszínpadra írta: Khaled-Abdo Szaida | Dramaturg: Faragó Zsuzsa | Tervező: Miareczky Edit | Zene: Márkos Albert | Szereplők: Császár Erika, Dénes Emőke, Guary Szandra, Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel

 

Az előadás időpontja: 2014. május

Helyszín: MMIK színházterem

 

~~~

Praktikus információk:

 

ZENÉS GYERMEKBÉRLET 2014/2015

 

A bérlet ára:                                                                                     2500.- Ft

 

Jelentkezési határidő:                                                                  2014. szeptember 29. hétfő

Befizetési határidő:                                                                       2014. október 24. péntek

Az előadások kezdési időpontja: 14:30

 

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31