Tamás könyve

Tervezte: Csató Máté, Tóth Eszter
Habermann Anna Mária azonos című művének felhasználásával írta: Hárs Anna
Zeneszerző: Kiss Dávid
Drámapedagógiai konzulens: Romankovics Edit
Rendezte: Csató Kata
Szereplők: Dénes Emőke mv./Varga Bori, Janicsek Péter mv., Kőmíves Csongor

MI?
A Tamás könyve poszt-holokauszt témájú előadás, mely megtörtént esetet dolgoz fel. Egy nyomozás története, melynek során egy kamaszlány kénytelen szembesülni saját zsidóságával és családja tragikus múltjával.

A darab története röviden:
A 16 éves Annamária, szülei válását követően apjával Rómából Magyarországra költözik. A lány világéletében Olaszországban élt, nincs ínyére a változás, úgy érzi, a szülei feje fölött döntöttek az életéről. Frusztrációját apján vezeti le, aki nem tud mit kezdeni lánya dühkitöréseivel és vagdalkozásával. Az apa, aki a második világháború kitörése előtt emigrált, majd új családot alapított Rómában, elhallgatta lánya elől előző házasságát és zsidó származását, így azt is, hogy családjának nagy része Auschwitzban vesztette életét, a mit sem sejtő Annamáriát pedig óvatosságból katolikusként nevelte. Egy véletlen során azonban kiderül, hogy Annamáriának van egy féltestvére, Tamás. A lány nyomozni kezd utána, napvilágra kerül az elhallgatott múlt, és apának és lányának is rengeteg tisztáznivalója akad egymással és önmagával is.

MIÉRT?
A holokauszt óta eltelt több mint hetven év történelmi távlatba helyezi a történteket, noha következményeit sok család a mai napig nem tudta feldolgozni. Már csak ezért is fontos, hogy minél többet és többféle formában foglalkozzunk a témával. De a Tamás könyve ezen túlmutat. A darab főhőse, Annamária nem csupán azzal szembesül, hogy ez a tragikus történelmi esemény közvetlenül érintette családját, a felfedezés alapjaiban kérdőjelezi meg saját identitását. Míg eddig olasznak és katolikusnak vélte/vallotta magát, most magyar és zsidó származásának ismeretében kell tisztába kerülni önmagával. Ráadásul alapvető bizalmi válságot él meg apjával való viszonyában, hiszen mindezt elhallgatta előle, így a történet tétje az is, hogy apa és lánya képes lesz-e kiépíteni egy meghitt, őszinte és kölcsönös megértésen alapuló kapcsolatot. Mindezek olyan problémák, amelyekkel a mai (és mindenkori) tinédzserek is szembesülnek. A kamaszlét alapvető problémáit (identitáskeresés, szülőkkel való konfliktusok, kommunikációs nehézségek), feszegeti a darab, és az előadáshoz kapcsolódó színházpedagógiai foglalkozás a diákok bevonásával segít választ találni a kérdésekre.

KINEK?
Az előadás célközönsége a középiskolás korosztály.

HOGYAN?
Az előadás élő- és bábszínház ötvözete. A művészi kivitelezésű báb és mozgatója egyaránt színen van, a báb diskurzust folytat a többi színésszel. Az előadás megtekintése jó alkalom annak a berögződésnek felülírására, hogy a bábszínház kizárólag gyerekeknek való.

Az előadásban számítunk a diákok aktív részvételére: a színészekkel való közös gondolkodásra, a történet kapcsán felmerülő kérdések vizsgálatára, mely drámás játékokon keresztül valósul meg.

Az előadás létrejöttét támogatta az NKA.

A bemutató időpontja: 2017. február 17.Korosztály: 8-12. osztályosoknak
Maximális nézőszám: 35 fő

Az előadásnak különleges technikai igénye nincs: osztályterem + áramvételi lehetőség (konnektor)
A beállás ideje 1 tanóra
Az előadás hossza: 90 perc (2 tanóra)

Az előadás trailere megtekinthető ide kattintva.

megosztás

február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31